maandag 29 december 2014

"IK BEN SLECHT TER BEEN EN KAN NIET ZONDER DE AMKEMAKOEPEL"

De zon scheen vanmiddag fel naar binnen op het moment dat bovenstaande foto achter de bar van de Amkemakoepel werd gemaakt. Er werden oliebollen gebakken en een vrijwilligster zorgde voor koffie en thee. De sfeer was grimmig en geladen: "We laten ons de koepel niet afpakken."
Bekijk de video en zie en voel de collectieve onmacht. Voor bijna iedereen (senioren) vervult de Amkemakoepel in een behoefte. En toch zijn er keer op keer tegenkrachten aan het werk van leeftijdsgenoten. het lijkt alsof het niet zo mag zijn, in de herfst van je leven wil je een beetje genieten in Beijum, maar anderen vergallen het.
Of dat bewust gebeurt, durft de blogger te betwijfelen. Waarschijnlijk wonen er, op informatie afgaande, mensen in de Amkemaflat die moeilijk met prikkels om kunnen gaan. Er wordt geklaagd als er een taxi voor komt rijden. Het nummerbord wordt genoteerd. De Aldi moet laden en lossen d.m.v. grote vrachtwagens. En ook dat komt bij sommige bewoners van de flat binnen. Klagen.
Los van kwetsbaarheid heeft ondergetekende ook sterk het vermoeden dat er langdurige vetes leven binnen de ouderenflat in Beijum. Luister naar de vrijwilligster op de video die door een bewoner in het gezicht werd geslagen.
Een bewoner die niet op de video staat: "Hier heerst een ernstig gebrek aan respect en tolerantie." Een ander: "Ik ben slecht ter been en wil graag van de koepel gebruik blijven maken."

Op basisscholen worden pestprotocollen gehanteerd. Zou het zinvol zijn om zoiets ook binnen de oudere populatie in te voeren? Wat een tragiek, sommige mensen staan elkaar op oudere leeftijd bijkans naar het leven. 

De 99% goedwillenden, een ruwe schatting, willen dat de koepel open blijft. De "raddraaiers" en Auke de Vries van Patrimonium zijn momenteel de gebeten honden. "We willen de Amkemakoepel open houden."


(De foto's op Beijumnieuws laten tijdelijk te wensen over ivm een kapotte camera)

3 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Hierbij een noodkreet van mevrouw Liesbeth Kuiper. Ik geloof dat ze vrijwilligster is bij de Amkemakoepel.

Zie:

http://www.dichtbij.nl/groningen/regio/artikel/3842843/amkemakoepel-sluitenneee.aspx

Zie verder:

http://www.dichtbij.nl/groningen/regionaal-nieuws/artikel/3842619/bejaarden-maken-elkaar-het-leven-zuur-om-amkemakoepel.aspx

Kees Huizenga zei

Zie tevens dit bericht van RTV Noord van vandaag:

http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=143198

"Seniorensoos Beijum sluit na overlast"

Ik sluit niet uit dat Patrimonium moet bezuinigen, mede gegeven de leegstand van de voormalige videotheek aan de Claremaheerd. Deze leegstand zorgt voor een zeer grote inkomensderving.

Er valt kenbaar niet te bemiddelen. Patrimonium eist sluiting. Punt uit! Patrimonium's wil is wet.

Ik geef alle partijen in overweging wèl te bemiddelen. Door de MJD van Beijum of wijze personen uit de ouderenbonden (de ANBO?).

Anoniem zei

eindelijk rust