vrijdag 12 december 2014

BIJNA TIEN PROCENT DER BEIJUMER BOMEN GAAT TEGEN DE VLAKTE


Het gaat niet helemaal goed met de bomenpopulatie in Beijum. De gemeente Groningen gaat ongeveer tien procent van onze groene vrienden tegen de vlakte gooien omdat ze te groot zijn geworden.
De bomen moesten Beijum 35 jaar geleden snel een groene naam bezorgen. Dat is gelukt, maar ze zijn als stank voor dank een beetje sta-in-de-weg's geworden en mogen nu het veld ruimen.
.
Op bovenste foto is te zien hoe gistermiddag op de hoek Zuidwending/wijkring aan het 'bomenplan' werd gewerkt. De blogger weet zo niet wat ze aan het doen waren, hij had haast en kon niet stoppen, maar er waren 'oranje mannetjes' met bomen in de weer.
De linker foto is gisterochtend op de grens tussen de Galkemaheerd en het Groene Hart van de wijk gemaakt. Wat zien sommige knotwilgen er toch zielig uit, vooral het voorste exemplaar, die heeft helemaal geen schors. De rechter foto is praktisch vanaf dezelfde plek genomen. 
Positief nieuws is, veel bomen die tegen de vlakte gaan zullen weer worden vervangen door nieuwe.

In de wijk Beijum gaat de komende jaren een groot aantal bomen tegen de vlakte. De gemeente is van plan 690 vooral populieren en wilgen om te hakken. De groene wijk Beijum telt ongeveer 7000 bomen.
De populieren en wilgen zijn bij de bouw van de wijk geplant. Voor deze bomen werd gekozen, omdat ze snel groeien en de wijk dus ook snel een groen karakter zouden geven. Nu zijn de bomen feitelijk te groot voor de wijk en dat geeft problemen. De meeste bomen die omgaan, worden overigens vervangen door andere bomen. 
Bron: www.dvhn.nl

Geen opmerkingen: