zondag 28 december 2014

EEN ZONNIGE LAATSTE ZONDAG VAN HET JAAR

Een dag als vandaag moet een lichtpuntje zijn voor mensen die aan een winterdepressie lijden. Deze dag hoort dan wel tot een der kortste van het jaar qua daglicht, maar de zon schijnt uitbundig en dat maakt veel goed.
Voor mensen die last hebben van winterblues bestaat een lichttherapie. Ze gaan een paar dagen per week ongeveer drie kwartier voor een lichtbak zitten, en het is de bedoeling dat ze ook regelmatig tegen het felle licht in gaan kijken.
Bekijk de foto, wat een zon. We zien de Zuidwending en de bomen die er voor staan werpen hun schaduw vooruit. Om vrolijke gedachten van te krijgen. In elk geval geen winterblues-gedachten. Beijumers kennen deze plek wel, het is de overgang tussen de Froukema- en Munsterheerd. De dijk langs de Zuidwending wordt hier verbonden door een loopbrug. Die ligt vlak achter de fotograaf en zie, een gedeelte van de zijkant van de brug projecteert a.h.w. een dartbord op een boom. Om vrolijk en speels van te worden. Winterblues? Toch niet op een dag als vandaag? 

Ga nog even lekker buiten zitten en kijk af en toe even tegen de zon in! Het kan nog een half uurtje, daarna wordt het weer donker...
Voor de lichttherapie komt u gedurende een week (maandag t/m vrijdag) naar de polikliniek Winterdepressie. U gaat dan drie kwartier voor een lichtbak zitten die helder wit licht geeft. Dit licht is vergelijkbaar met het daglicht drie kwartier na zonsopgang. Deze lichtsterkte wordt aangeduid met 10.000 lux. Het licht moet via uw ogen in uw lichaam worden ‘opgenomen’. U moet daarom uw ogen openhouden tijdens de behandeling. Het is aan te raden om één keer per minuut een paar seconden recht in het licht te kijken. De rest van de tijd kunt u iets anders doen, bijvoorbeeld lezen. Na de behandeling gaat u weer naar huis. Lees hier

Geen opmerkingen: