woensdag 12 juli 2017

BEIJUMBORG (76)


De stad is een levend organisme. Er verdwijnt wat, er komt wat voor in de plaats. Soms gaat het om een paar huizen, of om een enkel gebouw. Van dat laatste is het nieuwe ‘Innersdijk’ het beste voorbeeld in onze eigen omgeving. Nieuwe huizen worden er in Beijum nauwelijks nog gebouwd: in dat opzicht lijkt de wijk wel zo’n beetje ‘af’. Hier en daar een verbouwinkje, bijvoorbeeld in de vorm van een dakkapel. 
Ook zie je regelmatig nieuwe zonnepanelen op daken verschijnen, maar echte huizenbouw is er niet meer. Is Beijum vol, wat huizen betreft? Ik denk het wel, want hoewel er in het groene hart nog best plek is voor een buitenfitness-locatie moest er maar geen nieuwbouw plaats gaan vinden.
Hoe anders is dat in de overige delen van de stad! Het mooiste voorbeeld daarvan vind ik nog steeds datgene, wat er langs de busbaan naar het centrum allemaal gebeurt. De OHK, zoals de Oosterhamrikkade kortweg heet, is inmiddels totaal van gezicht veranderd. Maar gerekend vanaf Beijum zijn er al eerder nieuwbouwactiviteiten waar te nemen: wie eenmaal Kardinge met de bus gepasseerd is en de ringweg is overgestoken, ziet aan de linkerkant (waar o.a. ook een paar hallen van sportscholen staan) een heel groot nieuwbouwproject verrijzen. Eengezinswoningen lijken het te worden. Wél een beetje dicht op elkaar: een voorbeeld van compact bouwen. Maar goed: als je kritisch naar je eigen wijk kijkt is daar ook heel wat compact gebouwd’, in de jaren ’80 en ’90.
En wanneer je je ogen de kost geeft na passage van het Van Starkenborghkanaal zie je - opnieuw links, vanuit Beijum gerekend - hoe de nieuwbouw oprukt richting het terrein van de voormalige betoncentrale op de hoek van het kanaal en van de oude aanvoerroute van steenkolen naar de voormalige gasfabriek. Voor de jongere lezers: er stond, voordat er in 1959 in Slochteren aardgas gevonden werd, in iedere stad van enige omvang een gasfabriek, waar uit cokes en kolen zogenaamd ‘stadsgas’ werd gemaakt. Ook de stad Groningen had zo’n fabriek, en wel dichtbij waar nu het tijdelijke Stadsstrand is aangelegd, bij die rare ‘Donald Duck’-kop tegenover het UMCG. Om kolen en cokes aan te voeren was er een speciaal kanaaltje gegraven tussen het Van Starkenborghkanaal en de fabriek: dat kanaal loopt dus pal naast de OHK.
Goed: er is ook nieuwbouw aan de rechterzijde van het OHK-kanaaltje – mooie huizen, waarvan het enige nadeel me lijkt dat de zon de balkons (aan de achterkant - zo neem ik aan - zullen wel balkons zijn, net zoals er waarschijnlijk tuintjes liggen) niet bereikt. Deze kant van de OHK is nu bijna helemaal ingevuld, op een heel klein stukje na bij de Zaagmuldersbrug. Vanmorgen zag ik dat de laatste handels-oudbouw daar (waaronder een vage winkel in Roemeense meubelen) nu op afbreken staat. Nog even en bijna de hele wand van de OHK is vernieuwd. 
En om het af te maken: tussen de Oliemuldersbrug en de Zaagmuldersbrug wordt een enorm nieuwbouwcomplex opgetrokken, en tussen de Wielewaalflat en de Kapteynlaan is ook een nogal bouwvallig gebouw afgebroken (het was het administratieve centrum van het oude AZG: ik heb er ooit eens een zomervakantie gewerkt) en daarvoor in de plaats kwamen heel nette woningen te staan. 

Wat een genoegen om dit allemaal te zien: de stad verjongt zich dus nog steeds….en dat is goed!
Han Borg

Geen opmerkingen: