woensdag 19 juli 2017

BEIJUMBORG (77)


Opa worden

Toen, tijdens een diner met mijn kinderen en schoonkinderen bij goede vrienden met hun kinderen, op Tweede Kerstdag 2016 mijn a.s. schoonzoon het fantastische nieuws bracht dat mijn dochter een kind verwachtte schoot het gemoed wel even vol. Opa worden, amper een jaar nadat de ene oma (mijn echtgenote) van dit aanstaande kleinkind overleed: het doet wel wat met je.

Allerlei filosofische gedachten spelen door mijn hoofd, zoals: dit kind wordt geboren in 2017, en als we de wetenschappers mogen geloven, dan maakt het een goede kans om de 22e eeuw nog te halen. De verhalen die ik nog van mijn in de 19e eeuw geboren grootouders hoorde en graag doorvertel gaan dus mee tot de 22e eeuw: zo maken we samen de geschiedenis.

Naarmate de zwangerschap vorderde realiseerde ik me steeds meer dat je echt in een hele andere rol terecht komt. Het kind wat je geboren hebt zien worden, meer dan 25 jaar geleden, wordt nu zelf moeder. 

Hoe ging dat ook alweer met de bevalling van deze dochter? Het was een lange zomernacht, een goede vriendin van ons was erbij, de verloskundige (de alom bekende mevrouw Bink) zat rustig te wachten op het deksel van de WC terwijl mijn echtgenote met weeën in bad lag, en ik maakte me druk om onze oudste dochter, die nota bene vredig in haar bedje lag te slapen. Toen de geboorte echt ophanden was nam ik de oudste uit haar bed, en bracht haar ’s morgensvroeg naar een nog slaperige buurvrouw, waar ze de hele morgen liefdevol verzorgd werd. En ja: toen kwam ook deze dochter (er zou er ruim twee jaar later trouwens nog eentje volgen). Een heel tevreden baby, waar we eigenlijk nooit wat mee te stellen hadden.

En nu krijgt mijn kind een eigen kind. Mijn besluit om eind van dit jaar minder te gaan werken had hier ook mee te maken. Hoewel ik geen vaste oppas-opa wil worden, is er natuurlijk wel ruimte voor de ouders van de baby om hun kind bij mij te brengen, als dat nodig is. De andere opa en oma wonen gelukkig ook in de buurt, dus we zullen vast wel alle drie ingeschakeld worden. Maar goed: dan word je wakker in het holst van de nacht en bedenkt dat het dan ook wel handig is om tenminste een box te hebben. Onze eigen box is allang ergens in de familie verdwenen, dus hier moest Marktplaats uitkomst bieden.  En ook een campingbedje zal er vast nog wel komen….je bent opa of niet, he? 

Welkom, kleine Liam!! Je werd j.l. zaterdag geboren, en we zijn nu al allemaal dol op je. 

Han Borg

2 opmerkingen:

Bert zei

Gefeliciteerd, geniet ervan!

Han zei

Doe ik, met volle teugen. Bedankt, Bert.