woensdag 5 juli 2017

BEIJUMBORG (75)


Ouwetje.....

Ja, en zo ben je ineens 61. Ik ben jarig op wat doorgaans één van de langste dagen van het jaar is, en vier die verjaardag al jaren niet meer. Het is gewoon niet leuk om ouder te worden: laat ik dat nou maar eerlijk toegeven. Alleen mijn directe familie mag erbij zijn, maar tuinfeesten zoals we vroeger wel gaven zitten er niet meer in. 

Ik ben ook nog eens op de PHPD-leeftijd gekomen. U zult zich misschien afvragen wat dat nou weer voor merkwaardige ziekte is. Nou, eenvoudigweg het Pijntje Hier, Pijntje Daar-effect. Nou heb ik wel eens een lijstje gemaakt van alle plekken waar dokters in het verleden wel eens bij mij aan gesleuteld hebben, en schrok me een hoedje van de lengte van die lijst. Afgezien van een vingertopje, dat ik inmiddels vijftig jaar geleden ben kwijtgeraakt bij een ongelukje, zijn er inmiddels ook behoorlijk wat andere onderdelen ofwel kwijt, ofwel gedeeltelijk kwijt, ofwel vervangen. Dat ik me desondanks al met al best goed voel mag je de dames en heren doktoren positief nadragen.

Heeft het ook voordelen om ouder te zijn? Jawel, maar je moet ze wel zoeken. Zo vind ik het fijn om niet per sé meer op te hoeven staan in de bus, als er iemand gulzig naar mijn plaatsje kijkt. Door collega’s word je toch wel als ‘senior’ beschouwd, en dat is soms ook best een fijn gevoel. Maar het mooiste overkwam me een paar weken geleden. De Nederlandse Spoorwegen lieten me weten dat ik voor erg weinig geld zeven (7!) keer per jaar mag reizen in alle Nederlandse treinen. Je betaalt vooruit, en je moet dus niet vergeten om je reisdagen binnen een bepaalde tijdspanne echt te gebruiken, maar dan heb je ook wat. 

Zaterdag j.l. was mijn eerste goedkope reisdag. Ik ging er mee op en neer naar mijn geboortestad Enschede, waar een goede vriend van me huisarts is. Hij vierde er zijn zestigste verjaardag met een tuinfeest. Nou schenkt deze vriend altijd goede wijnen, dus leek het me verstandig me per OV te bewegen. Vooraf aan het feest zat ik nog twee uur in een broodjeszaak gezellig te keuvelen met een klasgenoot van de lagere school. 

Een genoeglijke dag uit, en nog niet eens zo duur dankzij mijn leeftijd. Hier zit een dankbaar ouwetje!! 

Han Borg

Geen opmerkingen: