dinsdag 11 juli 2017

UIT DE OUDE DOOS (337)Vier jaren van voorbereiding achter de rug, het wordt ernst met Beijum.


Zie bovenstaande afbeeldingen. Het bovenstaande 'gewone bericht' en de onderstaande aankondiging-informatieadvertentie stonden eind jaren zeventig, begin jaren tachtig van de vorige eeuw waarschijnlijk in de Gezinsbode of in het Nieuwsblad van het Noorden (er zijn geen exacte data bekend). Ene minister Gruyters van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening had zojuist de eerste paal voor de nieuwbouwwijk geslagen. Waar dat precies was staat niet in het bovenstaande artikel. Wel staat te lezen, en dat was een van de doelstellingen van de wijk: Met Beijum moet de stad in een gelijkwaardige concurrentiepositie komen ten opzichte van de omliggende dorpen.
Ook wordt gesproken over de wijk als lappendeken. Klik het bericht groter om beter te kunnen lezen.

Het onderstaand bericht gaat over de toen nog te bouwen woningen. Als de blogger het goed leest, corrigeer hem eventueel, begon de wijk Beijum met 1500 koopwoningen, de rest was huur.
Dat aantal zal vandaag de dag, 2017, beduidend hoger liggen, er zijn de afgelopen jaren redelijk wat huurwoningen in de verkoop gegaan, bijvoorbeeld (een gedeelte van?) de noordkant van de Rensumaheerd, met uitzicht op Zuidwolde.

Premiekoopwoningen lijkt een begrip uit vervlogen tijden. Maar wellicht dat je in sommige gemeentes nog een huis kunt kopen met steun van de gemeente.

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Dit artikel stond in het Nieuwsblad van het Noorden van 7 mei 1977. Tijdens het laatste jaar van het kabinet-Den Uyl.

Zie: http://www.dekrantvantoen.nl/vw/article.do?v2=true&id=NVHN-19770507-AE0005002&vw=org&lm=ernst%2Cbeijum%2CNVHN