dinsdag 5 december 2017

FACEBOOK-RESTAURANT BEIJUM (Gooi geen eten weg, gééf het weg...)


Aarzel niet om jouw eten aan te bieden of om een bakje op te halen. Alleen al het feit dat je iemand een plezier kunt doen door het weg te geven is al voldoende.. Dat heb ik zelf mogen ervaren! En hoe fijn is het om gewoon een keer niet te koken??? 
We gaan gewoon door!!! Sharing=Caring 

Het is een mooi en goedbedoeld Facebook-project in Beijum. Stel je koopt twee zakken wokgroenten voor de prijs van een, maar je hebt beide zakken niet nodig. Waarom dan de overbodige zak met inhoud dan niet weggeven aan iemand die het goed kan gebruiken?

Of, je maakt een beste pan met macaroni. Of iets anders wat smaakvol en eetbaar is. Je hebt te royaal gekookt, wat te doen met de twee over gebleven dikke borden met inhoud? Weggooien? Zonde. Waarom niet een ander er blij mee maken? Die hoeft niet te koken, niks te betalen, gewoon de maaltijd ophalen en thuis in de magnetron of koekenpan doen. Eet smakelijk.

Aanbieders en gegadigden voor overgebleven producten en maaltijden moeten wel met elkaar in contact worden gebracht.

Ongeveer twee jaar geleden werd hiervoor door een stel enthousiastelingen Facebook-pagina Restaurant Beijum gelanceerd.

Dat liep een tijdje goed, er gingen heel wat Beijumers met een bak met eten tevreden over straat om er thuis van te genieten.
Maar de klad kwam erin. Schaamte? Tanende interesse? Geen zin meer in? Wie zal het zeggen.

Beijumse Martine vindt het project dusdanig leuk en waardevol dat ze het de afgelopen weken nieuw leven heeft ingeblazen. Zie haar op de foto staan, en lees haar bovenstaande vetgedrukte openings-tekst. Martine is de nieuwe beheerster van de Facebook-pagina.
Een mooie kerstgedachte (en voor daarna...), gooi geen eten weg maar deel het. 

Zie ook dit bericht van bijna twee jaar geleden over o.a. Restaurant Beijum.

Op de onderste afbeeldingen zien we voorbeelden van aangeboden voedsel met tekst.
Martines voorgangster, die liever niet met naam wordt genoemd, schreef:

Wie heeft interesse in Padang cake? Ophalen tussen 6 en 7.

Ik merk dat bij veel mensen nog een beetje een schaamtegevoel hangt.
Mensen durven niet te posten (wat zullen mensen wel niet denken en is het wel lekker genoeg, is mijn huis wel netjes genoeg om mensen eten te laten ophalen etc).
Ook merk ik schaamte bij het afnemen (wat zullen mensen wel niet denken, straks denken ze dat ik geen geld heb etc).

Graag zou ik dit schaamtegevoel willen wegnemen door te zeggen dat het niet uitmaakt voor wat voor reden je post of afneemt!!!
Het is gewoon leuk en gezellig, je breidt je vrienden/kennissenkring uit, je eet eens wat wat anders dan je gewend bent en best lekker dat je af en toe eens niet hoeft te koken omdat je even een maaltje bij de buren weghaalt! en ja een leuke bijkomstigheid is dat het inderdaad ook mensen helpt die het wat minder breed hebben.
Aleen maar redenen waarom je het gewoon moet doen! Gewoon doen dus!! en vooral niet twijfelen!!
Je bent echt niet raar als je wat post en ook niet als je wat afneemt.
Post dus gewoon lekker wat je over hebt of wilt schenken.
1 prei en 1/3 biologische pompoen,  iemand Interesse?

JA je huis is echt wel netjes genoeg om mensen te kunnen ontvangen die eten op komen halen.
Je hebt met liefde gekookt en gunt het iemand anders, het interesseert niemand dat je nog niet de stofzuiger door het huis hebt gehaald, dat de ramen niet spik en span zijn of dat er nog wat etensresten op het aanrecht liggen.
In jouw huis word geleefd en gekookt en dat mogen anderen best zien!!!
Ik geloof echt dat alles wat met liefde gekookt is de moeite waard is, dus JA het is vast en zeker lekker genoeg om weg te geven en zo niet, nou en, de volgende keer is het wel weer lekker en smaken verschillen nu eenmaal.
Zoveel mensen, zoveel wensen 😉

De meest belangrijke reden waarom ik eten post is;
Voor een grote eter nasi over

1. Omdat ik het zonde vind om goed eten weg te gooien (ik heb er immers best lang voor in de keuken gestaan en met liefde gekookt, bovendien is eten niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid en vind ik dat ik daar zuinig en respectvol mee moet omgaan).
2. Ik het leuk vind om nieuwe mensen te leren kennen en daarmee mijn vrienden/kennisssenkring wil uitbreiden.
3. Omdat ik het leuk vind dat ik met mijn eten weer mensen kan helpen die het goed kunnen gebruiken.
4. Eten delen geeft een gevoel van saamhorigheid omdat eten delen al eeuwenlang een verbindend karakter heeft.
5. Het is gewoon leuk

De belangrijkste redenen waarom ik eten afneem via deze site is;
1. omdat ik het leuk vind om andere mensen op een heel ongedwongen manier te leren kennen en zo mijn vrienden/kennissenkring kan uitbreiden..
2. Ik het fijn vind om eens iets te eten wat ik zelf niet gauw zal maken, ik vind het gewoon leuk om eens een andere keuken binnen te wandelen.
(dus kom maar op met die lekkere Antiliaanse, Aziatische, Molukse, Nederlandse of Zuid Amerkiaanse gerechten 😉 )
3. Ik eens een avond niet hoef te koken 😉
4. Eten delen geeft een gevoel van saamhorigheid omdat eten delen al eeuwenlang een verbindend karakter heeft.
5. Het is gewoon leuk.

Zoals je kunt lezen genoeg redenen om te posten of af te nemen!
Gewoon doen dus!! Het is echt niet raar!!! 🙂

Het❤️

H
Van de besloten Facebookpagina Restaurant Beijum. Lid worden kan...

2 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Hierbij de Facebookpagina van Restaurant Beijum:

https://www.facebook.com/groups/990864697653991/?notif_id=1512493383095293&notif_t=group_r2j

U kunt zich als lid gaan aanmelden.

Karin zei

Leuk Martine ga zo door!