zondag 21 januari 2018
HET IS BEIJUM, MAAR HET WAS BEYUM EN BEIUM (en Klyum)
Beijum heette tijdens de beginjaren van de wijk, ongeveer 35 jaar geleden, Beyum.
Het werd ook wel Klyum genoemd, dit omdat er meer klei dan wegen zichtbaar was.
Op de een of andere manier verdween de y en kwam ij in de naam. Beijum Kleijum.
Het straatnaambordje dat we op de foto zien hangt tegen de gevel van een pand in De Hunze. Zoals lezers wellicht weten loopt fietspad de Beijumerweg ook een flink stuk door deze wijk.
Maar wat nou, er staat BEIUMMERWEG!?
Moet toch niet gekker worden, zonder de j na de i en met dubbel m.
Om het helemaal verwarrend te maken, om en nabij de 2000 jaar geleden lag er midden in wat nu Beijum heet een wierde. Het heette Beiahêm
Beijum was een der gebieden in de provincie Groningen dat het eerst bewoond werd door mensen.
Tegen 1900 lag hier een gehucht, en dat heette weer Beijnum.
Het staat allemaal op Wikipedia Ooit geweten dat er vroeger een kerkhof en een kapel aanwezig was daar waar tegenwoordig de Boerderijum en het Trefpunt staan?
Uit Alledag, een serie van Henk Hielkema in het oude Nieuwsblad van het Noorden, 24 april 1995, en hier weer met één m...Beiumerweg... :
Een onderwerp dat ook altijd tijd terugkeert is de schrijfwijze wijze van aardrijkskundige namen. De heer Visser uit de stad Groningen vraagt aandacht voor de naam van de woonwijk Beijum "Vroeger werd Beijum verschillend geschreven. Van de Laan schreef in 1954 Beium in de gemeente-atlas van Groningen, uit 1867 staat Beijum in een woordenboek van 1890 lees ik Beium, en in de reisatlas van Sepp uit 1773 staat Beyum. De heer Visser zag twee verschillende schrijfwijzen op naamborjes van dezelfde straat "Rij je de Beijumerweg weg in dan hangt rechts het bordje met ’Beijumerweg’ en nog geen honderd met verder der hangt links het bordje met ’Beiumerweg’ Zijn de naamgevers het niet eens?"
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Beijum heeft nooit Beiahêm geheten. Dat is historisch nepnieuws.
Jahaaa, Beijumnieuws was en is zijn tijd ver vooruit...al ruim tien jaar regelmatig nepnieuws, kom daar maar eens om mijnheer Trump.
Maar alle gekheid op een stokje, waar Beijum tegenwoordig ligt lag lang geleden een wierde...
'De wierde ‘Beiahêm’ werd al rond 250 voor Chr. bewoond. Deze wierde lag aan zee en werd overspoeld in de 3e eeuw. De verhoging van het landschap waar de wierde gelegen was, is nu nog te zien bij het gezondheidscentrum in de wijk. De straatnamen in de wijk verwijzen grotendeels naar voormalige boerderijen in het gebied, zoals Kremersheerd of Emingaheerd. Deze heerden zorgen voor een geborgen en gezellige leefomgeving.'
https://www.mennes.nl/beijum/
Een reactie posten