maandag 29 januari 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (82)


Is lenen het nieuwe hebben?


Lenen kan je ook lezen als gebruiken. Je weet wel, net als je azijn nodig hebt voor het gerecht wat je aan het koken bent, grijp je mis. Op de kop in de voorraadkast, zonder enig succes. Snel naar de buren. ‘Hoi buuf, mag ik een kopje azijn?’ ‘Jawel hoor, ik pak het even.’ Hoe lief is dat? Zo gaat het andersom ook. Niet alleen met azijn trouwens. Ik ben gezegend met geweldige buren.

Al sinds vorig jaar stond er een geborduurd ABC schilderij in de hoek te wachten op een plekje aan de muur. Dat plekje moest geboord worden en helaas, ik had mijn boormachine uitgeleend. Aan wie? Werkelijk geen idee. Ik ben er toch al niet handig mee, dus missen deed ik het ding niet, tot ik een plek had gevonden waar mijn schilderij moest komen te hangen. Ach, ik heb buren en die hebben vast wel een boormachine. Gelukkig was dat zo en nog geen kwartier later hing mijn schilderij te pronken aan de muur. Ik hoefde hem niet te lenen, nee de buurman deed het zelf wel even. Kleine moeite, groot plezier. 

Als ik mij weer eens lekker heb uitgeleefd in de keuken met koken, heb ik altijd veel te veel. Ja, koken is naast schrijven een fervente hobby. ‘Je kookt weer voor een heel weeshuis,’ zegt mijn maatje vaak tegen mij, als hij onder de deksels kijkt wat of we eten die dag. ‘Ach ja,’ antwoord ik, ‘weet je die en die zijn ziek en een vriendin van mij vindt dit nu eenmaal erg lekker. Kunnen zij ook wat krijgen.’ Mijn maatje schudt eens met zijn hoofd en trekt vervolgens een biertje open. Zo gaat dat hier bij mij. 
Alleen nu ben ik door mijn bakjes heen en heb medegedeeld, dat als er geen bakjes terug komen, men geen eten meer van mij krijgt. Ik blijf natuurlijk niet elke keer chinees bestellen, alleen omdat die bakjes zo verrekte makkelijk zijn… Of die emmertjes met Griekse Yoghurt van de Lidl, zo super lekker, alleen bomvol calorieën en dikker dan dat ik nu ben wil ik niet worden. Het is toch niet zoveel moeite om lege bakjes terug te brengen? Nou goed, punt gemaakt.

Boeken leen ik ook met regelmaat uit, net als cd’s trouwens. Weet je eigenlijk wel wat een ‘bijzonder boek’ is? Nee, nou dat vertel ik straks… Eigenlijk leen ik best vaak iets uit, als ik er zo over na denk. Dan moet je denken aan: Paracetamol tot aan jassen en tassen en nog véél meer. Je kan het zo gek niet bedenken. Tja, soms denk ik weleens dat het uitlenen het nieuwe hebben is geworden. Ik ben dan ook voorzichtiger geworden met uitlenen en zal er eerst eens twee tot zeven keer over nadenken in het vervolg. Nu een antwoord op wat een ‘bijzondere boek’ is. Weet je het al? Het is een uitgeleend boek, die je terug krijgt! 

Wat heb jij zoal uitgeleend? Dan ben ik natuurlijk ook benieuwd of je het al terug hebt…

2018©Vlindertje7

1 opmerking:

familie de jonge zei

Ik leen niet zoveel uit! En gelukkig dat wat ik uitleen krijg ik ook wel weer terug. Heb een keer gehad met een verhuizing dat ik iemand meehielp boeken inpakken en dat ik een boek van ons weer tegenkwam.