maandag 22 januari 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (81)


Ben je voor of tegen grotere vliegvelden?
Vliegveld Eelde moet diverse vluchten schrappen. Lelystad airport wil uitbreiden. Het roept bij beide heel diverse meningen op. Onderaan deze column vraag ik jullie mening, dit voor een scholiere die er op haar school een werkstuk over moet maken.

Vliegen is aan mij niet besteed. Ten eerste vind ik het doodeng zo hoog in de lucht. Kijk naar die witte strepen en bij heldere nacht zie je zelfs de boordlampen knipperen. Man oh man, hoe hoog zit dat vliegtuig wel niet? Als ik dat op zoek, dan is dat ongeveer negen á tien kilometer hoog. Dat is ongeveer hemelsbreed van Groningen naar Ten Boer. Nee, een vliegvakantie is aan mij niet besteed, geef mij maar een weekje Vlieland. Lekker banjeren door het bos, de duinen en over het strand. Het enige verschil is dat je bij een verre vliegvakantie meestal witte stranden en super blauw water hebt, met een lekker temperatuurtje als je tenminste kiest voor een zonvakantie.
Goed, hier zou mijn column niet over gaan. Het gaat om de vliegvelden die wij in Nederland hebben. Persoonlijk vraag ik mij af, waarom er bij de één zoveel vluchten geannuleerd worden en waarom er bij de ander uitgebreid moet gaan worden.
Nu is er weer grote ophef over het uitbreiden van Lelystad airport. Acht grote politieke partijen bemoeien zich er mee. De bewoners van Lelystad zelf zijn voor en de mensen uit de provincie Friesland en Overijssel willen het grotendeels tegenhouden en hebben een petitie gestart. Echter zes van de politieke partijen zijn voor en twee tegen. Met zoveel politieke macht, vraag ik mij af of er dan wel naar ons als klootjesvolk wordt geluisterd. Wij als mens kunnen zoveel willen, maar zoals zo vaak blijkt zijn dromen bedrog en doet de regering toch wat ze zelf wil.

Lelystad heeft nog iets van ruimte en vooral rust in de omgeving. Moet het nu allemaal verstoord worden? Als er hier meerdere en grotere vliegtuigen zouden landen en opstijgen komen ze dicht over een groot natuurgebied. Aan de dieren is al wel gedacht, dit d.m.v. diverse ondergrondse faunapassages om de dieren tegen het verkeer e.d. te beschermen. Zijn ze daar in Friesland en Overijssel niet een beetje egoïstisch? Het zorgt wel voor meer werkgelegenheid in Flevoland. Net als dat het een enorme boost voor de huizenmarkt zal zijn.
Schiphol is het grootse vliegveld van Nederland. Dan hebben we Eindhoven, Rotterdam en niet te vergeten Maastricht. Als je dat nu eens ruim gaat bekijken, dan heeft bijna elke provincie een vliegveld. Zo niet, dan heeft de aanliggende provincie er wel één. Als men in plaats van massaal gebruik te maken van Schiphol, nu eens het dichtstbijzijnde vliegveld zou gebruiken, dat zou dan voor héél Nederland meer werkgelegenheid brengen, lijkt mij. Op die manier zouden de vliegvelden misschien wel meer diverse vluchten kunnen aanbieden. Waarom moet alles zo massaal worden in ons kikkerlandje?

Wat vind jij… Moeten de vliegvelden groter en groter?

2018©Vlindertje73

Geen opmerkingen: