zondag 14 januari 2018

BEIJUMBORG (96), INGELASTE VAN WOEDE BEVENDE COLUMN (Groningen, gaswinning)


Spuugzat,

is een woord dat ik niet snel zal gebruiken. Want ik kan best wel tegen een stootje of tegen een trilling. Maar toen ik afgelopen vrijdag in mijn krant een brief tegenkwam van een zekere meneer Maas uit Voorschoten, die beweerde dat Groningers wel erg veel ophef maken van - wat Maas noemt - wat zettingsbevinkjes, toen liep bij mij de emmer over. 

Zo’n arrogante l.. (afkorting voor mannelijk geslachtsorgaan; JF) uit het westen van het land, veilig hoog en droog gezeten, beweert dus dat we ons hier een beetje lopen aan te stellen? De man zegt te weten waar hij het over heeft en jawel: bij een klein onderzoekje op het internet blijkt dat hij vrijgevestigd adviseur is over o.a.  geologische zaken. Nou: laat hem die adviezen vooral geven, maar laat hem onze provincie maar liever niet betreden......Wieberen met die kerel! 

Ingezonden brief in NRC...., klik groter om te kunnen lezen...
Heel wat jaartjes geleden - ik was nog student - zat ik te wachten op een veerboot naar Italië, ergens op een grasveldje in de Griekse havenstad Patras. We aten wat stokbrood met kaas met, als ik het me goed herinner, ook nog een biertje erbij, toen opeens de aarde begon te golven. Deuren rondom het plein vlogen open, er klonk het geluid van een vrachtwagen die over ijzeren golfplaten reed. Dit was dus een aardbeving. Het bleek er eentje van ruim onder de 5 op de Schaal van Richter te zijn, maar de gevolgen waren goed merkbaar. 

Paniek alom, geen Griek die in zijn of haar siësta-bed bleef liggen. 
Nou vinden aardbevingen vaker plaats in Griekenland, en zijn ze soms heel wat krachtiger dan die van 3.4 bij Zeerijp, maar het verschil in diepte (hier 3 kilometer, daar vaak 10km of meer) en het verschil in grondsoort (hier slappe en bewegelijke klei, daar harde rots) maakt dat de verschillen in ervaring helemaal niet zo groot zijn. 
Een dikke drie jaar geleden zat ik eens op mijn kantoor in de binnenstad van Groningen, toen ook daar mijn bureau van links naar rechts golfde en mijn computerscherm even voor mijn ogen danste, en toen was het ‘slechts’ een beving van 2.8 bij Ten Boer........dus vertel mij niet, meneer Maas, dat wij hier aanstellers zijn. 

Ik ben al die meneren en mevrouwen Maas spuugzat, en sta a.s. vrijdag hopelijk met veel van u op de Vismarkt, om ze te laten zien dat we weigeren ons nog langer met lege en loze beloftes te laten afschepen. Van die honderden miljarden winst, die er sinds begin jaren ‘60 gemaakt is, kan best wat afgeroomd worden. 

Concreet voorstel: geef ieder gebouw (huis, kantoor, fabriek, school) in Groningen de maximale hoeveelheid zonnepanelen op het dak, gratis en voor niets, en laat zien dat het je ernst is met alternatieve energiebronnen én met het geven van genoegdoening aan deze uitgemolken provincie. En zo niet, dan komen we het geld wel halen.....

Han Borg


1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Meneer Klaas Maas schrijft over "Oost-Groningen". Niet over Noord-Groningen, waarin de gemeente Loppersum ligt.

Deze mening uit het Westen des Lands zie ik als een geborneerde en enge tunnelvisie. In de bestuurskunde een "parochial view" genoemd: "What you think depends on where you stand."


"Zettingsbevinkjes": kleinerend en laatdunkend schrijvend over de ramp die zich in de provincie Groningen voltrekt. Als grote outsider!


Er zijn meer dan 100.000 personen in Groningen die erkende aardbevingsschade hebben.

Zie: https://nos.nl/artikel/2129869-100-000-mensen-met-aardbevingsschade-in-groningen.html


Er zijn door de aardbeving van vorige week maandag reeds 2900 meldingen van aardbevingsschade.

Zie: https://nos.nl/artikel/2212012-2900-schademeldingen-na-aardbeving-groningen.html


Die meneer uit Voorschoten heeft totaal geen inlevingsvermogen in de aardgasproblematiek. Groningers worden door zulke schrijfsels alleen maar bozer. De man is geoloog en zou dus beter moeten weten...


Door de blunder van premier Rutte van vorige week vrijdag richting de Groninger bestuurders m.b.t. het Schadeprotocol zijn nog meer Groningers wakker geschud. Ze gaan deze week voor de tweede keer een fakkelprocessie houden.


Groningen: eendrachtig en eensgeestig!

Groningen: we laten niet met ons sollen!

Groningen: we zijn het zat! Het is genoeg geweest!


Geen NAM-terrorisme en geen staatsterrorisme door invalide en niet zorgvuldig geformuleerde Gasbesluiten van de minister van EZ! Met dank aan de Raad van State.