woensdag 24 januari 2018

DE BUSSEN IN BEIJUM (allemaal lijn4)
Het scheelde een haar of ze hadden tegen elkaar aan gezeten. Buschauffeur zijn is een vak apart, wat een verantwoording om zo'n groot en lang gevaarte veilig door de stad te rijden.

Onlangs ging de Beijumblogger even voor een snelle boodschap naar de binnenstad van Groningen. Wat hij mee terug wilde nemen was te groot om op de fiets te vervoeren. Met de auto had gekund, maar gedoe met parkeren en eventueel geen parkeerplek kunnen vinden deed besluiten om met de bus te gaan (de parkeerplaatsen vlakbij de Grote Markt, Ebbingestraat en Kwinkenplein, zijn meestal vol).

Ondergetekende stapte in bij de Wibenaheerd-rotonde, eind en startpunt van Lijn4 van en naar Roden via de stad en het station.

Opstappen bij het winkelcentrum of bij het transferium kan ook, maar voor hetzelfde geld kun je even een rondje door het noordelijk gedeelte van de wijk meerijden.

De bus was leeg toen de blogger instapte, zie foto links.
Wat kwam daar in de verte aanrijden? De bus die het eindpunt naderde. Waarschijnlijk wachten de bussen op elkaar, de bus waarin ondergetekende zat werd gestart om weg te kunnen rijden zodat de andere bus na het rondje rotonde op de bus-plek kon gaan staan.

Mien God, wat scheerde de tegemoetkomende bus vlak voorbij de vertrekkende bus, zie afbeeldingen boven en rechts.

Ondergetekende zit niet vaak in de bus maar hij vindt het een plezierige vorm van vervoer want krijgt er altijd een beetje een schoolreisje-gevoel van. Onwillekeurig kwam dit liedje omhoog: 'Chauffeur chauffeur, rie nou 'n beetje deur en van je hela hola hou er de moed maar in.'

En ook: 'En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet nog lange niet, we gaan nog niet naar huis want moeder is niet thuis.'
Schoolreisjes vanuit de lagere school naar Hellendoorn, Harderwijk of Appelscha, welke vijftig plusser heeft dat vroeger niet meegemaakt?

Via de noordelijke ring kwam de bus bij de bussluis ter hoogte van Winkelcentrum Beijum. Daar kwam al weer een tegemoetkomende bus aanrijden. Dat zou inhouden dat die bus bij het naderen van het eindpunt bij de Wibena-rotonde de andere bus weer zal 'verdrijven.'

Hier, bussluis, gingen de bussen wat ruimer om elkaar heen. Zie foto beneden. Waar de Beijumblogger aan het begin van de reis alleen in was gestapt, daar stroomden onderweg andere busreizigers binnen. In de stad aangekomen zat de bus propvol.

Ideaal dat Beijum zo'n goede busverbinding met de binnenstad en het station heeft.
Mooi zo houden, al is het maar voor het schoolreisjesgevoel op leeftijd.


Geen opmerkingen: