woensdag 10 januari 2018

BEIJUMBORG (95)


Zo: de Kerstvakantie zit er weer op, het nieuwe jaar is begonnen. Het waren drie weken deze keer: een ongekende luxe. En ook nog eens drie heel gevarieerde weken, met familiedagen, solo-dagen, stapels tijdschriften en boeken (lang niet alles kunnen lezen), opruiming en bezoek aan de vuilstort, twee culturele dagen en verder - zoals de Italianen dat zo mooi zeggen - een ‘dolce far niente’, ofwel: ‘het zoete nietsdoen’. Wie er vooral ook erg van genoten heeft is mijn poes Woef! Ze heeft uren op mijn schoot doorgebracht, kreeg op tijd d’r natje en droogje, was vrijwel nooit alleen. 

Jongstleden zaterdag sloot ik het zo’n beetje af, die vakantie. De Nederlandse Spoorwegen stuurde me een half jaar geleden bericht dat ik voor een paar euro’s per keer zeven maal in één jaar tijd een dagkaart kon kopen. Ik maakte van dat aanbod gebruik, en op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar stapte ik in de trein naar een mij onbekend stukje Nederland: het Montferland. Op de plek waar de Rijn zo’n beetje ons land bereikt ligt dit heuvelachtige gebied, dat me sterk aan Frankrijk deed denken. 

Ik stapte uit in Doetinchem, en nam vandaar de bus naar ‘s Heerenberg. Na een korte wandeling door dit stadje stond ik ineens voor een machtig kasteel, Huis Bergh geheten. Het is al heel oud, maar wat we zien is eigenlijk grotendeels 20e eeuwse her- en verbouw. Na een brand in 1939 liet de toenmalige eigenaar van het kasteel, de Enschedese textielmagnaat Jan Herman van Heek, de zaak weer opbouwen en hij richtte het in met oud Engels meubilair plus een verzameling -merendeels prachtige- schilderijen, beelden en oude handschriften. 

Al heel lang stond Huis Bergh op mijn ‘to do’-lijstje, en ik heb er bepaald geen spijt van dat ik er nu eens geweest ben. Wat is Nederland toch een fantastisch mooi land, zeker als alle bussen en treinen op tijd rijden.....wat deze keer het geval was. Over ruim een jaar, als uw columnist met pensioen gaat, zal ik nog wel wat meer van dit soort tripjes gaan maken. 

Ik kijk er nu al naar uit. Een gelukkig 2018 voor alle lezers!

Han Borg

Geen opmerkingen: