zaterdag 20 januari 2018

GENOEG IS GENOEG, FAKKELOPTOCHT GRONINGEN


"De NAM is een terroristische organisatie."
"Directeur Schotman van de NAM is een wurgslang."
Er vielen vanavond stevige tot keiharde woorden op de Vismarkt. 
De eerste quote boven werd door eens preker van de GBB geuit. De 'wurgslang' werd via een videoboodschap getierd door een woedende Jan Mulder.

GENOEG IS GENOEG
De Beijumblogger was tegen kwart over zeven vanavond op de Vismarkt aangekomen. Hij trof meerdere wijkgenoten.
En ook een delegatie uit Stadskanaal: "Bij ons zijn geen bevingen maar we zijn solidair met onze provinciegenoten die lijden."

De Vismarkt stroomde in no time vol. Ondergetekende stond aan de noordkant, over de menigte heen zag hij aan de andere kant van het plein een grote wagen van de West Deutsche Rundfunk staan. Groningen is nieuws tot aan onze oosterburen toe.

Het was koud en vrij vroeg moesten de paraplu's open in verband met een winterse bui, een mengsel van hagel en natte sneeuw. Maar de Groningers lieten zich er niet door kisten. Massaal trokken ze vanuit de hele stad en de provincie naar de binnenstad.

De hele avond hing er een vastberaden sfeer. Het bleef beschaafd maar de grondtoon was duidelijk: genoeg is genoeg NAM, Mark Rutte en je regering, Groningers willen veilig wonen en herstel van schade en integriteit (met dat laatste wordt bedoeld: serieus genomen worden).

Bejaarde mensen, kinderen, jeugd, mensen van alle leeftijden stonden op de Vismarkt naar sprekers te luisteren.

Zoals naar de voorman van de Groninger Bodem Beweging, naar Sandra Beckman van de SP die een emotionele speech hield en de pijn van Groningen trachtte te verwoorden.

Ook Jesse Klaver van Groen Links probeerde zich solidair te verklaren. Hij hekelde politiek Den Haag die al jaren niks doet tegen de gaswinning en de gevolgen ervan.
De Beijumblogger kon hem in verband met de drukte niks vragen, zowel dan had hij hem willen confronteren dat hij toch zelf ook al jaren terdege deel uitmaakt van van politiek Den Haag.

En waarom nu spreken en meelopen, en waarom niet tijdens de eerste twee fakkeloptochten?

Ondergetekende is helemaal klaar met de politiek van Nederland en met hoe Groningen in de steek gelaten wordt. Geen politicus of politica mag 'Groningen' voor eigen politieke gewin gebruiken.

En Wilders en Baudet zijn als de heren Verdeel en Heers geen alternatieven, ze hebben Groningen net zo hard laten vallen als de zogenaamde gevestigde politiek.

Zo, dat moest er even uit.

Net als vorig jaar maakte ondergetekende een video-verslag, een soort van wandel-video door een woedende en bezorgde binnenstad.

Zie beneden.

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Kijk eens naar deze indrukwekkende foto van de Vismarkt! U ziet de panden van de zuidzijde. Een pronkjuweel van noordelijke saamhorigheid.

Zie: www.gic.nl/nieuws/fakkeltocht-ik-dacht-dat-ik-door-de-vloer-zou-zakken


Dieptriest dat Jesse Klaver de bevlogen energiewoordvoerder van GroenLinks in de Tweede Kamer, drs. Liesbeth van Tongeren, niet heeft laten spreken. Ze was wel aanwezig.

Heel goed dat de heer Max van den Berg, de oud-CvdK van de provincie Groningen, meeliep.