woensdag 14 februari 2018

BEIJUMBORG (101)


PHPD
Dat is de ziekte, waaraan veel mensen van mijn leeftijd lijden. Pijntje hier, pijntje daar….de botten worden wat strammer, de spieren wat stijver, het geheugen wordt wat minder: herkent u dat?
Ik zal nooit vergeten dat mijn toenmalige huisarts, waar ik eens op consult kwam met een stevige spit, tegen me zei: ‘ja Han, na ons 23e levensjaar begint de afbraak’. Ik schrok daar best van, en ook al is dat alweer zo’n kleine 40 jaar geleden, hij heeft toch echt gelijk gekregen. Een tijdje geleden lag ik ‘s nachts eens wakker, en bedacht op hoeveel plekken van mijn lichaam artsen nu al eens hun kunsten hebben kunnen uitoefenen, en dat leverde het schrikbarende getal van minstens twintig plekken op. De ene kwaal was wat heftiger dan de andere, maar ondertussen ben ik al heel wat onderdelen geheel of deels ‘kwijt’, of zijn ze vervangen.
Wat ik dan weer heel mooi vind is dat we kennelijk bij onze geboorte ook wel wat extra’s mee krijgen, om dit soort ‘knip- en plak’ werk op te kunnen vangen. Ik zal niet alle details vermelden, maar je kunt dus kennelijk zonder galblaas, je lever kan zonder enig probleem een stukkie kleiner worden gemaakt (aangetast als ‘ie was door een zogenaamde ‘secundaire’ tumor), lensjes in je ogen kunnen door plastic worden vervangen (en je ziet er nog veel beter door ook) en zo kan ik nog wel even door gaan.
Ik vind dit alles ontzettend knap. Proberen we ons voor te stellen dat we in –pak ‘m beet- de 18e eeuw leefden, dan was ik al minstens vier keer onder de groene zoden beland. De medische wetenschap is in al die jaren ongelofelijk uitgebreid, en daar profiteren we natuurlijk enorm van. En onze eigen kennis is ook flink toegenomen, dankzij het internet.
Stel, je krijgt last van pijnscheuten in je rechterbeen. Niet van een dagje spitten in je tuin, of na 5 kilometer hardgelopen te hebben, maar gewoon ‘s morgens bij het opstaan. Google is dan de eerste bron, die we aanboren om na te gaan wat dit zou kunnen zijn. Samen met wat andere ‘verschijnselen’  kwam  ik al snel op de kwaal ischias uit. Mijn vader had dat ook vaak, en bij hem bleek dat te komen door een tekort aan vitamine B. Welaan: je overlegt eens wat met je huisarts, je bezoekt de fysiotherapeut en als zelfmedicatie haal je alvast wat vitamine-B pillen in huis. Eens kijken of het werkt.
PHPD: een volksziekte, maar wel eentje die vaak met eenvoudige middelen te bestrijden valt. Afvallen zou trouwens ook wel een goed idee zijn…….
Han Borg

1 opmerking:

Anoniem zei

J.L. had ook ik T.G.V. mijn A.L.S. last van P.H.P.D. Dus haastte ik mij Z.S.M. naar het U.M.C.G. waar men O.G.V. een E.E.G. mij een F.A.X. S.M.S.’te waarin de dienstdoende A.S.O. I.C.-arts zich afvroeg of ik wel in het A.W.B.Z. zat. “Helaas heeft u niet tijdig een B.C.G. gehad” vervolgde hij, “zodat u nu mogelijk tevens T.B.C. hebt….Had u maar op tijd wat F.v.D. tot u genomen, dan had u nu niet met deze P.V.D.A.-kwaal gezeten. Als u M.B.T. uw klachten mij p.o. uw S.O.F.I.- of B.S.N. n.r. dan wel B.I.C.-code appt, dan S.M.S. ik Z.S.M. naar S.O.Z.A.W.E. dat u een nogal kostbare corticale D.E.T.O.X. dient te ondergaan. Zij zijn n.l. gemachtigd u daarvoor een E.S.F.-subsidie of M.K.B.-innovatie stimuleringspremie toe te kennen. Slaat u dit advies in de wind, dan bent u nog verder van H.U.I.S., want dan loopt u zelfs het risico de alom gevreesde K te ontwikkelen, en loopt u hier dagelijks voor een C.H.E.M.O. Ik zal voor alle zekerheid nog even een P.E.T-scan doen om P.D.S. uit te sluiten. Levert dat niets op, dan heeft u beslist last van A.A.N. - S.T.E.L.L.E – R.I.T.I.S.