maandag 5 februari 2018

STEENMARTERS VERNIELEN WEER AUTO'S


"Ik kan niet meer schakelen en de vacuümslang van de remvloeistof is ook kapotgebeten. Ik zag een steenmarter vlakbij mijn auto lopen, hij was in de motorblok van mijn auto gekropen en heeft zijn tanden overal in geprobeerd te zetten. Ik ben al bij de garage geweest, dit gaat in de papieren lopen."

Het is weer zover. Zal het aan de tijd van het jaar liggen? Ongeveer een jaar geleden kwamen er ook meldingen van autobezitters die hun voertuig door steenmarters (gedeeltelijk) vernield hebben zien worden. Zie nog eens dit bericht
De columnist uit Lewenborg zag de knaagdieren een paar weken later het liefst uitgeroeid

Bewoner uit de Froukemaheerd, nabij de Zuidwending, meldde zich vanochtend. "Mijn auto is door een steenmarter beschadigd. Hij knaagde aan de isolatie en kabels. Vorig jaar las ik een bericht dat u in het Beijumnieuws heeft geplaatst over steenmarter in de Fossemaheerd. Mijn vraag is : heeft u toevallig een oplossing hiervoor?"

De blogger ging aan het begin van de middag even bij de onfortuinlijke autobezitter langs. Die opende de motorkap van zijn Ford en het was duidelijk te zien dat e.e.a. was aangevreten.

Ondergetekende is geen auto-specialist, hij weet geen oplossingen. Een voorbijganger tijdens het maken van de foto's: "Je moet van die blokjes bij de motor leggen die je ook in de wc hebt, de steenmarters houden niet van de geur. Wat je ook kunt doen is op een doek gaan plassen en die onder de motorkap leggen, de dieren houden ook niet van mensengeuren."

Onder en boven gaas aanbrengen werd ook geopperd. Maar voor de Beijumer is het te laat, die mag een paar honderd euro neer gaan leggen. Met dank aan de steenmarters.
Autokabels kapot!  Aanwezigheid van steenmarters in en rondom uw auto of motorruimte? Wat nu!  Wij geven handige tips want apparaatjes werken niet. Een steenmarter in de motorruimte van je auto is geen prettig idee. Jaarlijks richten ze voor duizenden euro's aan schade aan. De meeste schade aan auto's wordt vastgesteld op de bijtbare rubber en plastic onderdelen. Dit zijn met name de bougiekabels en (koel)waterslangen. Blijkbaar vinden ze de motorkap isolatie ook erg interessant. De steenmarter is een erg speels en vindingrijk dier. Alles wat nieuw of interessant lijkt binnen het eigen territorium gebied kan misschien als nieuw onderkomen gelden. Een inspectie gaat volgen. Dit is misschien wel de reden waarom auto's het moeten ontgelden, een mooie kleine donkere ruimte vol met losse kabels en nieuwe geurtjes waar niemand je vindt ALTHANS...Lees verder
Update 20.20 uur, zoals zo vaak lopen de reactie via Facebook Beijumnieuws, daar waar de blogberichten worden aangekeild.

Geen opmerkingen: