woensdag 28 februari 2018

BEIJUMBORG (103)


Koud he? Een snijdende wind uit het oosten, af en toe een licht sneeuwbuitje over het Groningerland. Op de Wadden schijnt echt een pak sneeuw te liggen. 

En in Beijum lopen of fietsen mensen diep weggedoken in de kraag van hun jassen.....zelden kwam een winter pas zo laat op gang. 

Toch herinner ik me nog goed, hoe er ergens begin jaren ‘80 van de vorige eeuw een ijzelstorm over Groningen raasde. Ik woonde toen in een bovenwoning aan het spoor, in de Oranjewijk. Aan de andere kant van het spoor zag ik vanuit onze woonkamer hoe tak na tak afbrak onder het gewicht van het ijs, wat zich erop afzette. Een puinhoop resteerde, en mensen schaatsten letterlijk op straat. 

Mijn collega uit Rome stuurde me foto’s van het instituut waar ik werk, voor de verandering nu eens in de sneeuw. Prachtig, zo’n witbepoederde palmboom. Toch hoop ik er volgende week ander weer aan te treffen. En de week daarop, als ik een toeristisch uitje maak naar Lissabon, mag het ook wat warmer wezen. 

Laat het voorjaar daarna maar losbreken. De specht in onze ‘hof’ achter onze heerd is er duidelijk al klaar voor. En de merels kijken me ook wat treurig aan vanuit mijn nu nog kale appelboom. 

Zelfs de kat heeft helemaal genoeg van de winter, en ligt bijna permanent op de door de cv verwarmde vensterbank. Maar toch: het had van mij best wat meer mogen winteren......volgend jaar beter!

Han Borg

Geen opmerkingen: