maandag 26 februari 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (86)


Hoe ongrijpbaar is het begrip vriendschap?

Dat blijkt wel als je mensen vraagt naar hun definitie van vriendschap. Vraag het tien mensen en je zult tien verschillende antwoorden krijgen. Het is namelijk een gevoel, iedereen ervaart het anders. Bovendien is de ene vriendschap de andere niet.
Vriendschap staat letterlijk voor: 
“De relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt”. Als je iemand beschouwt als een vriend, wens je hem of haar altijd het beste toe. Je wil dat je vriend of vriendin gelukkig is en dat het goed met ze gaat. Hoewel vriendschap draait om zowel geven als nemen en je er zelf ook dingen uithaalt, is “geven” het belangrijkste element. Je kijkt wat je vrienden nodig hebben en plaatst je eigen belangen even op de achtergrond.

Bij echte vriendschap maakt het niet uit hoe vaak je elkaar ziet, als je van elkaar maar weet dat het goed zit. In de hectiek van ons drukke leventje, schiet ‘real life’ contact er nog al eens bij in. Ach, we hebben zoveel andere manieren om contact te onderhouden tegenwoordig. Denk aan Facebook, een berichtje sturen naar de ander is zo gepiept. WhatsApp is ook een mooie manier, je hoeft het niet eens in te typen. Nee, je spreekt gewoon een berichtje in. Handig hoor, je kan het zelfs doen terwijl je op de wc zit. Multitasking noemen wij dat… ;)

Vriendschap in het algemeen is gebaseerd op eerlijkheid en vertrouwen. Als je de ander regelmatig betrapt op het verzwijgen van de waarheid, kan dat hard bij je binnen komen. Je gaat aan jezelf twijfelen. Zie je niet teveel beren op de weg? Haal je je niet van alles in je hoofd? Dat soort dingen… je onderbewustzijn laat je niet vaak in de steek, geloof mij. Toch blijf je je uiterste best doen, om alle vriendschappen die je gesloten hebt met een ander te behouden. Hoe ver ga je hier dan in mee? vraag ik mezelf wel eens af.
Met iedere vriendschap is de onderlinge verbinding anders. De één ken je al je hele leven. Dat is vaak ook de persoon die je als eerste belt als er iets heftigs in je leven gebeurt is. Je hebt ook vrienden, waarmee je kan lachen en huilen, ver weg of niet, een telefoon is gewillig. De vrienden in je nabije omgeving niet te vergeten, dat zijn de personen waar je het meeste mee omgaat in het échte leven.
Zelf heb ik vele vrienden, de meesten mannelijk. Mijn vrouwelijke vriendinnen wil ik natuurlijk ook even benoemen. Zij zijn kortom geweldig! Toch is er een groot verschil tussen mannelijke- of vrouwelijke vriendschap. Wist je dat? Is dat gezien de verschillende opvattingen m.b.t. vriendschap mogelijk? Daar zijn de meningen over verdeeld, omdat er volgens veel mensen altijd seksuele gevoelens in de weg zitten, ook al wordt daar misschien nooit iets mee gedaan.
Hoe ver zou jij gaan voor een vriendschap?
2018©Vlindertje73

Geen opmerkingen: