zaterdag 10 februari 2018

HOUTKACHELS HOLMSTERHEERD RUIKEN LEKKER, MAAR..


'Meer dan 11% van de bewoners van Nederland heeft hinder van houtrook. Dat is 2 x meer dan de hinder die men heeft van verkeer op industrie.'
Van deze GroenLinks-site

De Beijumblogger loopt of fietst tijdens deze koude dagen veel door Beijum. Koude lucht schijnt een gezonde lucht te zijn om in te ademen. Er is geen heerd in Beijum te vinden waar zoveel houtkachellucht is te ruiken dan in de Holmsterheerd.

Hoe dat kan is een raadsel, de Holmsterheerders hebben gewoon de meeste houtkachels in huis van heel Beijum.

Foto is onlangs in genoemde heerd gemaakt, onder een afdakje in een voortuin liggen veel houtblokken opgestapeld. Kan niet missen, die zijn voor in de kachel.

Het ruikt eigenlijk wel lekker buiten in de heerd, associaties met knusheid en gezelligheid komen omhoog.

Tijdens het schrijven van dit bericht meent ondergetekende zich te herinneren jaren geleden al eens aandacht aan dit onderwerp te hebben besteed.
Enfin, voor de eigenaar(s) van de kachel zal het genieten zijn. Vast een aangename knapperende warmte in de woonkamer.
Maarrrr...mensen die buiten lopen roken als het ware mee. En dat is toch bepaald niet gezond.


Veel mensen hebben hinder van houtrook door het stoken van een open haard of houtkachel van hun buren. In de zomer ook vaak door de zogenaamde vuurkorven die worden gebruikt. In feite wordt er hier gebruik gemaakt van een voorhistorische wijze van verwarmen. Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek heeft meer dan 11% van de inwoners van Nederland hinder van houtrook. Dat is 2x meer dan de hinder die men heeft van verkeer of industrie.
Het Netwerk Houtrook ijvert voor het vermijden van overlast en uitstoot van gevaarlijke stoffen door het gebruik van houtkachels, allesbranders, open haarden, vuurkorven en aanverwante installaties binnenshuis en in de open lucht.

4 opmerkingen:

Mark zei

Wij hebben er erg veel last van.
Vooral in de nacht is het de laatste tijd heel erg.
Voor het naar bed gaan gooien ze de kachel nog even vol en knijpen de luchttoevoer zodat wij dr ramen weer kunnen sluiten.
Ik zeg; verbieden in woonwijken!!

Anoniem zei

Ook hier moeten de ramen vaak hele dagen en nachten dichtblijven vanwege de stank.
Verbieden!

Anoniem zei

Al wel even gepraat met de bewuste bewoners? Daar moet je toch samen uit kunnen komen?

Anoniem zei

Uiteraard hebben we al gepraat met de stokers, die lachen dat weg. Volgens hun niets aan de hand. Wat had je verwacht? Zelfregulatie dat werkt niet hoor. Enkel via wetgeving kan overlast worden geregeld, een stoker gaat zo goed als nooit zijn gedrag aanpassen omdat iemand klaagt.