donderdag 26 juli 2012

OLYMPISCHE GEDACHTE OF EGELPRINCIPE?

Voor een internationale wijk dat Beijum is hadden de drie cirkels die u op de Wibana-flat ziet wel een beetje professioneler gekund. Een beetje bonter en meer kleur. En twee ringen erbij graag. Nu lijkt het zo oenig en knullig. Kan de olympische gedachte vanuit Beijum een beetje waardiger worden uitgedragen? Het slaat natuurlijk nergens op wat ik hier boven schrijf, maar goed, de drie cirkels roepen deze dagen een beetje de associatie op met de vijf circels die zo nauw verbonden zijn met de Olympische Spelen. Waarvoor dienen die cirkels eigenlijk? De Olympische Beweging gebruikt verscheidene symbolen, waarvan de meeste de ideeën en idealen van Pierre de Coubertin weergeven. Het bekendst is waarschijnlijk de olympische vlag met vijf geschakelde ringen van verschillende kleur op een witte achtergrond. De zes kleuren (wit, rood, blauw, groen, geel en zwart) werden gekozen omdat de vlag van elk land in de wereld minstens één van deze kleuren bevat. De vijf ringen staan voor de vijf werelddelen (volgens de klassieke telling). Ze zijn geschakeld om de eenheid van de continenten bij de sportieve bijeenkomst te benadrukken. De vlag werd als symbool aangenomen in 1914, maar pas bij de zomerspelen van 1920 in Antwerpen voor het eerst gevoerd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Spelen
Via vriend Google trachtte ik te achterhalen of drie cirkels die u op de muur gekalkt ziet ook een bepaalde diepere bedoeling kunnen hebben. Via via kwam ik bij Gelukmanagement. Nog nooit van gehoord, maar er schijnt een egelprincipe te bestaan: Het Egelprincipe is gebaseerd op de volgende parabel: “ De vos ligt op de egel te wachten bij de kruising van het pad. De egel komt eraan en waggelt precies richting de vos. ‘Ah, nu heb ik je!’, denkt de vos. Hij springt bliksemsnel tevoorschijn. De kleine egel voelt gevaar, kijkt op en denkt: ‘Daar gaan we weer. Leert hij het dan nooit?’ Hij rolt zich op en wordt een bol met scherpe stekels. De vos bespringt zijn prooi, ziet het gevaar, stopt de aanval en trekt zich terug in het bos om een nieuwe strategie te bedenken. Elke dag vindt een variant op dit gevecht plaats en ook al is de vos veel slimmer, de egel wint altijd.”

Het egelprincipe

De vos is slim en bedenkt allemaal strategieën, de egel weet maar één ding heel erg zeker. Maar daardoor wint de egel altijd. De vos is slimmer maar de egel wint. De vos is continu bezig met het ontwikkelen van diverse strategieën. De egel vereenvoudigt de complexe wereld tot een centraal idee, een basisprincipe dat alles verenigt en stuurt. De egel weet dat een diepgaand inzicht simpel zou moeten zijn. De egel ziet de essentie en negeert de rest.
Het egelprincipe wordt in Good to Great vertaald in de drie cirkels. En bedrijven die onder andere het principe van de drie cirkels hanteren bleken te excelleren ten opzichte van de andere onderzochte bedrijven. Het egelprincipe ( Hedgehog concept) gaat uit van drie cirkels.
Nu weet ik niet of in deze flat aan de Wibenaheerd het egelprincipe wordt gehanteerd. Dat zou niet verkeerd zijn, een beetje simpelheid in de tegenwoordige complexe wereld kunnen we wel gebruiken. En dat ook in Beijum. Maar ik ben bang dat iemand zich gewoon met een krijtje op zak heeft lopen vervelen. 

Geen opmerkingen: