zaterdag 14 juli 2012

ZATERDAGMIDDAG, ACHTERIN DE TUIN

Het is een favoriete bezigheid voor ondergetekende voor het geval hij niet hoeft te werken: achter in de tuin een tripeltje drinken. Het liefst omstreeks een uur of vijf, eind van de middag, op zaterdag. Genieten van het groen, de prachtige bloemen en overvliegende vogelsoorten. Nee, het leven in Beijum is niet verkeerd.
En nee, een nieuw konijn is niet meer in de tuin geposteerd, kijk eventueel in het archief en lees de ervaringen met de driekwart jaar overleden Snuffie. Das war einmal.
Wel komt regelmatig een buurpoes of kat op de schoot van uw blogger voorbij, bedelende kopjes die graag geaaid willen worden. Spinnend van tevredenheid zit hij of zij zo een kwartier te genieten van de handen van uw blogger. Die prijst zich gelukkig: mooi, fijn, kan ik nog wat anders met m'n handen dan op het toetsenbord slaan. Dat heb je met mensen die in de zorg werken, had ik maar een vak geleerd, ik ben niet zo handig. Maar goed. Vanmiddag kwam ook een ander dier voorbij, een heuse naaktslak kwam zich melden. Waarom de naam van zo'n beest met naakt begint, is me toch een raadsel. Ik zie naaktvogels, naaktvlinders en naaktpoezen of naaktkatten voorbij komen. Nee, een dier kent geen schaamte, het wordt naakt geboren, het leeft naakt en het zal naakt sterven. Zal het te maken hebben met het feit dat de naaktslak geen huisje heeft?

De slakken worden buikpotigen genoemd omdat de spieren aan de onderzijde, de 'buik', voor de voortbeweging zorgen. Naaktslakken hebben geen slakkenhuis en zijn hierdoor zeer gevoelig voor uitdroging omdat ze zich niet kunnen terugtrekken in een afsluitbaar huisje, ze houden het alleen uit in een vochtige omgeving.
Naaktslakken komen pas tevoorschijn bij vochtig weer, zoals na een regenbui, en zijn overwegend nachtactief om warmte en zonlicht te vermijden. De meeste naaktslakken kunnen in de ogen van mensen veel schade aan gewassen veroorzaken omdat ze zeer grote hoeveelheden blad in een vrij korte tijd kunnen verorberen. Daarnaast eten ze ook veel dood plantaardig materiaal. Sommige ondergronds levende soorten knagen aan de wortels, enkele soorten als de grote aardslak jagen zelfs op andere naaktslakken.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Je drinkt de tripel uit een verkeerd glas. Dat moet een bolleke zijn, geen Amsterdammerglas. Daar drink je pils uit.
Heiligschennis! Foei!
PS Wat voor tripel drink je?
Ik kan Maredsous aanbevelen. Maar dat is 10% en misschien een beetje te zwaar voor je. Dat is voor echte kerels.

Professionele collega zei

Knap met een tripel op, zonder taalfouten geschreven!