maandag 9 juli 2012

WIN 'N TUINMAN/STOFZUIG MET HETTY

Het zijn de tijden, dames en heren. Als je goed om je heen kijkt zie je de wonderlijkste flyers en objecten in het straatleven van Beijum. En ook binnenshuis en in de scholen. Eerst maar de linker flyer: Hoe milieuvriendelijk is mijn tuin? Het is toch om raar van te worden? Gaat dat niet allemaal veel te ver? Straks moet je ook nog een biologisch-dynamische kerstboom in huis hebben. Of moeten de bloempotten op de vensterbank in je woonkamer milieuvriendelijk zijn. Mag je nog wel een vuurkorfje in de tuin branden en je heg knippen? Toch wel erg millieu-onvriendelijk, rook in de lucht en een heg die pijn heeft.

Is dit nou een uiting van de moderne tijd? Of is het toch een beetje ouderwets wat er uit de tekst op de flyer spreekt? WIN EEN TUINMAN. Waar is de emancipatie gebleven? De tijd van baas in eigen buik en vrouwen, Dolle Mina's, met tuinbroeken aan? Dat gezeur over ----vriendelijk moeten zijn. Hoezo een milieuvriendelijke tuin? Mag een tuin alsjeblieft gewoon een tuin blijven? Wat is het nut van deze tuinpolitie? En trouwens, is het niet een beetje al te vrouw-onvriendelijk om vrouwen in de tuin te discrimineren? Ik heb geen milieuvriendelijke tuin maar een gewone tuin. En dat wil ik graag zo houden. En met die nuchtere Grunneger instelling kan ik geen tuinman winnen? Geef mij dan maar een tuinvrouw.

Uw blogger stofzuigt ongeveer zes keer per week. Boodschappen doen, afwassen, kleren wassen, etc. Hij is gevormd door de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren, waarin dit zo hoorde. Vrouwen- en mannenrollen gingen door elkaar heenlopen. Lastig soms, maar gelukkig gaan we langzamerhand weer terug naar de ouderwetse man-vrouw verdeling. Naar het schijnt zijn er tegenwoordig kinderstofzuigers in omloop die een meisjesnaam dragen. Zie de foto, gespot in Montessorischool de Dijk. Waarom niet een stofzuiger die Kees heet? Of Leo, Johan, Karel? Nee, Hetty. Want stofzuigen is meisjes- en vrouwenwerk.
Een man hoort in een (milieuvriendelijke?) tuin thuis. En de vrouw behoort binnenshuis te stofzuigen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Oeps, ik ben een vrouw en ik houd niet van huishouden maar wel in de tuin hihihi

Anoniem zei

Boeien. Je hebt manwijven en verwijfde mannen

Anoniem zei

Van dezelfde fabrikant is al jaren een stofzuiger op de markt met de naam Henry.

Alie zei

Sterker nog, Henri was er eerder dan Hetty. Blijkbaar willen vrouwen liever stofzuigen met een man, en mannen liever met een vrouw.. ;-)