woensdag 11 juli 2012

HALVE ZOOL REED HEELZOOL DOOD

Hij lag er al toen ik vanmiddag de wijk uitreed, en ook nog toen ik drie uur later terugkeerde. Hij is een naamloze egel, doodgereden op de wijkring, ter hoogte van de Fossemaheerd. Waarschijnlijk heeft hij, het kan ook een vrouwtje zijn bedenk ik me al typend, getracht de weg over te steken. Daar lig je dan als een stuk afval langs de weg. Op vriend Google ik ging maar even zoeken op informatie naar of over de egel. En wat blijkt? Je hebt halve zolen, de mens, en heelzolen. De mens is volgens de bijbel nog maar 2000 jaar op aarde. Maar het is een halvezoolganger, lees onder. Hoe anders is dit bij de egel:
Egels leven al 50 miljoen jaar op aarde en voorgangers van de huidige soort zijn er al tussen de 15 en 20 miljoen jaar.
De egel behoort tot de familie der Erinaceidae, orde insekteneters (insectivora).
Onder de egels komen meerdere soorten voor. Zelfstandige soorten zijn de amoeregel en twee chinese egelsoorten.
Ook zijn er een aantal zachthuidige, stekelloze insecteneters van het rattype, die haaregels of spitsratten (Echinosoracinae) genoemd worden.
De bekendste hiervan is de grote haaregel (Echinosorex gymnurus), die zonder staart 45 cm lang kan worden en die leeft in de bossen van Z.O.Azie, waar hij naast ongewervelde dieren ook kikkers en vissen weet te bemachtigen.
Dan is er nog de langooregel (geslacht Hemiechinus), die in steppes en woestijnen voorkomt. Ze hebben een lichte tot zelfs witte vacht met soms een witte voorhoofdsband.
Alle egels zijn zoolgangers met een tamelijk lange kop, spits en kegelvormig.
Het kenmerk van een zoolganger is, dat hij bij het lopen met de volledige voetzool de grond raakt. De mens is daarentegen een halfzoolganger.

http://www.egelopvang.nl/egelleven.htm

1 opmerking:

Anoniem zei

Waarom stoppen we niet als er een onschuldig dier oversteekt !