zondag 15 juli 2012

OUDE LIEDJES EDE STAAL ONLINE


Er werd getwitterd en er kwamen mails binnen. Of het een idee was om op Beijumnieuws aandacht te besteden aan de liedjes van Ede Staal. Want die waren net online gezet.
Op z'n Grunnings gezegd: Da's nait verkeerd.
Ede Staal doet me een beetje denken aan Leonard Cohen. Beiden hebben (hadden) de lach niet aan hun kont hangen, geen vrolijke deuntjes of teksten, nee, de zwaarmoedigheid spat er van af. Eén ondertoon in de songs van Staal domineert, wat mij betreft: Wat is het allemaal erg en ellendig, en we gaan allemaal dood, maar maak je niet druk, het komt uiteindelijk allemaal goed. En geniet ondertussen een beetje van het mooie Grunninger landschap.

Nee, de opgewektheid straalt niet van Ede's liedjes af. Maar het is op en top Grunnings en puur. Geen geforceerde lolligheid, nee, Ede was zoals hij was en hij wond er geen doekjes om. Zwaar op de hand-liedjes? Kan wel zijn, maar ze bieden veel mensen troost in moeilijke tijden. We houden hier niet van kapsones, van carnaval en andere gekheid: dou mor gewoon. Of nait, Ede.
Zes videoclips van liedjes van Ede Staal zijn nu op het internet te zien. De clips zijn gemaakt door Wibo Grimmius en Marleen Godlieb met oud filmateriaal van Wim Mollema uit Leens en de Groninger Archieven.
http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=111688

1 opmerking:

Anoniem zei

Cohen en Ede , beide schitterende dichters !