zondag 15 juli 2012

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (119)


Wereldwijd komen er naar schatting ongeveer 8000 soorten dazen voor. Ze worden ook wel paardenvliegen genoemd. In Nederland leven bijna 40 soorten dazen, een tiental daarvan is berucht om het agressieve bijtgedrag. Veel wandelingen in bos en veld worden in de zomer ernstig verstoord door aanvallende dazen. De bekendste en meest algemene soort is de regendaas (foto). Dazen hebben grote ogen, vaak met een fraai kleurenpatroon. De regendaas heeft naar mijn mening niet de mooiste ogen, maar het is wel de meest vervelende daas die we hier hebben. Dat is maar gedeeltelijk waar, want van het mannetje hebben we geen last.

Het vrouwtje heeft, net als veel andere vrouwtjesmuggen, bloed nodig om eitjes te kunnen produceren. Muskieten prikken met een soort injectienaaldje dat ze bijna pijnloos door de huid steken. Vrouwtjesdazen hebben echter een paar vlijmscherpe kaken. Hiermee snijden ze een klein stukje huid en het daaronder liggende vlees kapot en vervolgens drinken ze het vrijkomende bloed op. Dazen zijn snel en bijzonder agressief en bijten zodra zij contact maken met de huid. Ze kunnen vrij gemakkelijk door dunne kleding heen bijten. Dazen komen vooral op warmte en beweging af. 

Dazen komen vooral voor in landelijke gebieden met grootvee (koeien en paarden), maar ook mensen zijn aantrekkelijke prooien. Ze geven de voorkeur aan terreinen waar weideveld wordt afgewisseld met bosschages. Vochtige terreinen die aan deze beschrijving voldoen trekken de meeste dazen omdat de dieren water nodig hebben om de eieren af te zetten. 

In weilanden met paarden zie je soms een dazenval staan. Een grote zwarte, vrij hangende bal met daarboven iets als een puntmuts van fijn gaasdoek. De zwarte, schommelende bal wordt warm in de zon en trekt dazen aan. Ze denken dat de bal een paardenkont is. Als ze hun vergissing ontdekken vliegen ze op en …. in de val (de puntmuts). 
  
Het is niet gemakkelijk om een daas dood te slaan. Door hun alziende facetogen gaan ze bij de minste beweging vliegen. Het enige moment waarop je ze met je hand kan doodslaan, is als ze bijten, maar dan is het al te laat. Dazen worden ook aangetrokken door zweetlucht. Dus voorkom zweten. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral op warme zomerdagen.

(Info: www.huidinfo.nl  e.a.)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: