donderdag 5 juli 2012

WEES MOEDIG EN DOE SPONTAAN!

Deze poster hing tot een week geleden aan de Abri, of zoals u wil. bushokje, bij de busbaan en ik zat gisteren op z'n Grunnings gezegd een paar minuten 'met verstand' naar de foto te kijken. Er staat met koeienletters op : Moed doet goed. In kleinere letters, meer lieveheersbeestjeformaat, staat boven en onder de koeientekst: kies voor moed, stop pesten, stop agressie, stop geweld en samen maken we het verschil. Tja. M'n eerste gedachte was: Wat-heb-je-hier-nou-aan? M'n tweede gedachte was: Niet zo negatief doen hoor, dit is wel héél erg goed bedoeld. M'n derde gedachte was denk ik het meest realistisch: allemaal goed en wel dames en heren bedenkers, maar dit zet geen zoden aan de dijk. Je kunt de hele aardbol volplakken met posters waarop staat dat oorlog moet stoppen, de realiteit is dat dit geen fluit uit zal halen. Idem dito met 'stop agressie' en 'stop geweld.' Baarlijke nonsens. Wat even het meest bij me puzzelde was 'kies voor moed.' Ligt dat echt zo gemakkelijk? Is dat alleen een kwestie van mentaliteit? Niet kiezen voor angst maar voor moed? Speelt de gevoelswereld en de emotionele gesteldheid van mensen dan geen rol? Het zou toch wat zijn. Beroepshalve wordt ik bijna dagelijks geconfronteerd met zeer angstige mensen, wantrouwige en paranoïde mensen. En buiten de gekkenhuizen slikken miljoenen Nederlanders dagelijks angstdempers, slaapmiddelen om de geest rustig te krijgen, en anti-depressie-symptoonbestrijdende-en-niet-de-oorzaak-wegnemende pillen om de neerslachtigheid de baas te blijven. En dan hebben we het nog niet eens over alcoholisten die dagelijks hun gevoelens verdoven, druggebruikers die zich van de wereld trachten te snuiven, roken en blowen, etc.etc.
Hallo beste mensen, kiezen jullie allemaal even voor moed? Hallo dames en heren met vliegangst, honderdduizenden in dit land, ga ook eens even voor moed kiezen ja! Kom op Beijumers, jullie die 's nachts het Heerdenpad niet over durven: kies voor moed. En jullie, overvallers, stop agressie en stop geweld. En bovenal: stop met straatroven. Samen kunnen we het verschil maken.

Dat mensen zich een beetje flink opstellen, en dat ze trachten vanuit hun kracht en mogelijkheden te leven, in plaats van uit hun remmingen en angsten, daar is iets voor te zeggen. Maar zo'n poster als deze negeert in wezen totaal het feit dat mensen geconditioneerd zijn. Je kunt er niet zomaar voor kiezen om ineens een totaal andere emotionele- en  mentale huishouding te voeren dan die je normaal gesproken hebt.

Het is te vergelijken met onmogelijke opdrachten als 'wees spontaan' en 'doe eens iets vanuit jezelf.
Een massa-communicatieve actie als deze, hoe lief en aardig bedoel ook,  werkt niet. Veel te naïef. Stop met dit soort acties. Weggegooid geld. Maar misschien is er wat moed voor nodig om dat onder ogen te zien.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Je hebt idd wel een hele negatieve kijk. Net of Angst de enige tegenstelling is van Moed.

En jij denkt er al over na. Maar niet in de zin van naar jezelf kijken maar naar anderen.
Ben jij zo angstig dat je geen moed kunt hebben om pestende mensen aan te spreken of zelf niet te pesten?
Als je dronken buurman de buurvrouw in elkaar slaagt heb je dan geen moed om dit geweld te stoppen en de politie te bellen, denk jij dan tegen mij is hij aardig en ga je in de tuin zitten met een pilsje om je gevoelens te onderdrukken.
Stel jezelf die vraag eens hoeveel moed heb ik of in jouw eigen kijk hoe angstig ben ik voor een veranderende houding.

Anoniem zei

Het is bekend dat als er iets gebeurd mensen meestal in een groep er omheen gaan staan of samen op een afstand gaan kijken. Er moet tenminste 1 iemand zijn om actie te ondernemen en deze persoon moet actief mensen uit die groep "commanderen" om opdrachten uit te laten voeren om bijvoorbeeld een persoon te helpen die op dat moment in nood is.

Het is niet zo zeer dat de mensen die er om heen staan niet willen. Het is een soort groepsgedrag om geen actie te ondernemen, maar verbazingwekkend verdwijnt dat als ook maar 1 iemand "commando's" gaat geven om te helpen. Dat moet wel gericht zijn van persoon tot persoon, de rest van de groep zal alsnog niets gaan doen.

Maar deze reclamecampagne is nu al een succes om het tenminste 1 persoon aan het nadenken heeft gezet ;)

Anoniem zei

@Anoniem, wat heb je aan nadenken als directe actie vereist wordt? Ik zou ook dichtklappen bij iets geweldadigs en wegrennen. Wat is het nu van nadenken.

Anoniem zei

@anoniem Je hebt dan al wel bedacht dat je moet rennen dat is al moedig natuurlijk. En dan zou het helemaal moedig zijn als je daarna de politie belt.

Anoniem zei

Belachelijk. Je loopt in paniek weg en anoniem maakt ervan dat je hebt bedacht om weg te rennen. Dat bedenk je niet, kwestie van vluchten of aanvallen.

Anoniem zei

Intuïtie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Intu%C3%AFtie_(psychologie)

Je hebt ook veel mensen die verstijven bij zoiets en niets meer kunnen doen.