dinsdag 10 juli 2012

TATOEAGES IN BEIJUM  Tijdens deze langste dagen van het jaar vallen me de nodige tatoeages in het straatbeeld op. Vooral als het warm weer is en mensen t-shirts dragen of anderzijds luchtig gekleed gaan, zie je de afbeeldingen die ze op hun lijf meedragen.

Iedereen heeft wel een waarde-oordeel over tatoeages, of je vind het verschrikkelijk, ordinair en lelijk, of je vind het geweldig en je doet niks liever dan er trots mee lopen pronken. Uw blogger heeft zelf geen behoefte aan permanente kleurentekeningen op z'n lichaam, maar hij wel nieuwsgierig naar de beweegredenen van mensen om zich hier mee op te tuigen. Een tatoeage (ook: tatoeëring en tegenwoordig wordt ook het Engelse tattoo veel gehoord) is een versiering van het lichaam met onder de opperhuid aangebrachte inkt. De term tatoeage komt waarschijnlijk van het Tahitiaanse woord tatu, dat streep of vlek betekent. Wikitatoe..

Ondergetekende sprak de afgelopen weken nodige Beijumers die tatoeages op hun lijf hebben. Die waren allemaal verrassend openhartig en 'gastvrij.' Het laatste woord van de vorige zin staat tussen aanhalingstekens, bedoeld wordt dat ze me toelieten om hun lichaamskunstwerken  te mogen bekijken. En om er foto's van te maken, twee dames ontblootten daarvoor zelfs een borst. Steevast kwam op de vraag waarom ze een tatoeage hebben laten zetten het antwoord: 'Omdat ik dat gewoon mooi vind.' Erg veel dieptepsychologie zat er niet in dat 'gewoon mooi,' en daarom ging ondergetekende maar even bij vriend Google te raad. Maar eerst de figuranten, of misschien is het woord hoofdrolspelers beter op z'n plaats. U ziet o.a. de getatoeëerde linker arm van een jongeman die bij Winkelcentrum Beijum erg goed fietsen kan repareren.

De lol van zo'n tatoeage ontgaat me volkomen, maar de drager ervan vindt het mooi en heeft geen enkele moeite om het te laten zien en te fotograferen. Geen naam, geen afbeelding, geen datum, kortom geen ijkpunt of bijzondere gebeurtenis. Nee, alleen wat tierelantijntjes.  De dame in het zwart en met zwarte afbeeldingen op haar rug kwam ik in dienstencentrum de Wegwijzer tegen. "Jawel hoor, maak maar een foto, en veel mensen zullen me wel herkennen maar dat vind ik geen probleem."
De tatoeages, het ziet er uit alsof het meer dan een is, zien er een beetje wild uit( persoonlijke interpretatie). Alsof er vuur in zit. Het komt over alsof dit een getatoeëerde rug is om 'de buitenwereld' iets te laten zien. Immers, i.t.t. de tatoe van de genoemde jongeman kan deze dame haar eigen tatoe-rug niet bewonderen. Tenzij je met twee spiegels aan de gang gaat. Waarom gaan mensen eigenlijk over tot het aanbrengen van tatoeages op hun lichaam? De heer en dame op de bovenste foto- "Maak maar een foto, we wonen hier net een jaar en komen uit Aruba"- waren het duidelijkst: "M'n levensverhaal zit er in." De andere dames die hier hun tatoe laten zien vonden het: "MOOI."
Een tatoe laten zetten kan een heel bijzondere ervaring zijn die niet alleen lichamelijk maar ook de geest kan veranderen. Mensen kunnen zich er gesterkt door voelen, zich bij een groep betrokken voelen of zich domweg mooier voelen door het hebben van hun gewilde design.


Hoe vaak zie je overigens niet dat iemand zijn of haar identiteit (al dan niet tijdelijk) ontleend aan het hebben van een stuk getattoeerde huid? Elke zomer opnieuw zitten de tattooshops vol met klanten die hun eerste tattoo gaan laten zetten omdat ze tijdens een drankje op het terras iemand anders zagen met een soortgelijke afbeelding. Zijn deze redenen wel de juiste redenen?

Zijn er uberhaupt wel goeie redenen een tattoo te nemen?
Wereldwijd wordt tegenwoordig het dragen van tattoos gezien als een vorm van zelf-expressie maar van oorsprong waren daar natuurlijk ook andere redenen voor. Op http://ezinearticles.com las ik een stukje waar de meest voorkomende redenen om een tattoo te nemen werden aangehaald en ik kon me daar in vinden ook vanuit tattoo-historisch oogpunt;
�?� Ter bescherming
Primitieven leefden samen met gevaarlijke dieren en andere primitieven in wouden. Om zichzelf enigszins te beschermen tekenden ze zichzelf grote zwarte strepen over gezicht en lijf om de ander af te schrikken en zichzelf sterker te voelen
�?� Bijgeloof

Men gelooft (nog steeds) dat het in de huid dragen van afbeeldingen van een dier of een ander design kwaadaardige invloeden afweert of fysieke eigenschappen van bv. dit dier overgenomen worden.
�?� Symbolisch

Veel stammen hebben hun eigen designs of tattoos. De meest voorkomende is de religieuze totem (beschermgeest of voorvader van de stam), gebruikt ter identiteit.
�?� Ter herdenking

De meest populaire reden voor een tattoo in de moderne tijd is om degene die je na staan (je liefde, vader, moeder, kind, etc.) in de huid te vereeuwigen.

�?� Cosmetisch
Tattoos gebruikt om littekens niet te laten opvallen. Pigmentvlekken weg te werken en haar (bv. wenkbrauwen) na te bootsen. Tegenwoordig wordt de cosmetische tattoo ook gebruikt om tepels te reconstrueren.
�?� Zelf-expressie 

Tattoos bij wijze van heldhaftige daad.
�?� Drang

De drang om het lichaam naar eigen behoefte te versieren en te ‘bouwen’ ongeacht het design.
�?� Sex Appeal
De estetische essentie en de artistieke waarde om het lichaam te veranderen in een kleurrijk kunstwerk.
Naschrift: De opmaak van dit blogbericht ging niet helemaal zoals ik het wilde. Veel verspringingen, en foto's die niet naar de plek wilden waar ik ze wilde hebben. En de lettertype die zomaar veranderde. Ik dank de dames en de heren voor hun vertrouwen om zich op Beijumnieuws letterlijk een beetje bloot te durven geven.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Lijkt veel op je vorige bericht dit is grafitti op het eigen lichaam. Gekken en dwazen.

Anoniem zei

Hoe kan je een fatsoenlijke baan vinden met zoveel tatoeages?

Anoniem zei

Flikker toch op. Ik heb 23 jaar 'n tatttoe en mn baas is zeer content met me.

tattoo girl zei

waarom zijn mensen met tattoos nou gelijk weer dwazen en gekken !!ben je jaloers of zo slaat weer werkelijk nergens op
ik heb ze ook en ben er blij mee

tattoo girl zei

waarom zijn mensen met tattoos nou direct weer gekke en dwazen? ben je jaloers ofzo slaat nergens op die opmerking ik heb zelf ook tattoos en ben er blij mee

Anoniem zei

Wat een gore viezerikken. Tuig met zn allen

Anoniem zei

Viezerikken

anirnith zei

hahahah geweldig die anoniem reakties met viezerikken.... over kortzichtigheid en vooroordelen gesproken...

iemand die tattoo's heeft veroordeelt over het algemeen niemand op het feit of hij/zij wel of niet tattoos heeft(mafkezen en idioten daarbuiten gelaten maar die heb je ook zowel met als zonder!) waarom kijken mensen zoals de fijne anoniemen hierboven dan niet ook eens verder dan hun neus lang is en laat mensen eens in hun waarde...
leven en laten leven!

Daniela zei

En reageer dan ook niet anoniem, wat een oordelen zeg bah