donderdag 17 januari 2013

KRANTEN VERDER IN HET NAUW

De papieren kranten verliezen steeds meer terrein op digitaal aangeleverde nieuws, dat mag je wel stellen na het lezen van drie berichten binnen tien dagen. Op 8 januari van dit prille jaar was op www.dvhn.nl te lezen dat Dagblad van het Noorden geld gaat vragen voor het lezen van internetnieuws. Een dag later was in het nieuws dat de Universiteitskrant voor het laatst in papiervorm is verschenen en definitief is verhuisd naar het digitale landschap. En vandaag op de site van het Dagblad: NDC-Mediagroep, waar de voormalige noordelijke nieuwsreus onder valt, zal worden overgenomen door twee ideële stichtingen en een bank. Als dat maar goed gaat, is de eerste gedachte die bij laatstgenoemde nieuws bij me op komt.

Het zijn onzekere tijden voor papieren journalisten. Het doet ondergetekende, als klein opdondertje binnen het digitale nieuwslandschap, geen plezier. Liever niet dat de échte beroepsschrijvers uitsterven, niks prettiger om -vooral in het weekend- een lekkere dikke krant van Dagblad van het Noorden, NRC of Volkskrant te consumeren.
Maar ik heb er geen goed gevoel bij, twee ideële stichtingen, en een bank met maar één doel: winst maken. Niet best. Banen die geschrapt worden, personeel op straat; donkere tijden voor de papieren pers.

Hoe zit het op wijkniveau? Het houdt denk ik gelijke tred met de landelijke tendens. Waar tot voor kort twee krantjes, de Regiokrant en toentertijd nog een wijkkrant die uitstraalde over de hele wijk, de dienst uitmaakten, daar zijn ze nu overvleugeld door twee nieuwssites die toonaangevend in de wijk zijn geworden. Niemand die eind januari nog zit te wachten op eigengereide clubnieuws, berichten over de jongste jaarwisseling of een halve pagina met een incestueuze advertentie van de bibliotheek. De ironie in Beijum wil dat geminachte en weggejaagde ex-redactieleden nu florerende nieuwssites beheren die dagelijks berichten over het wel en wee in de wijk; een maand wachten op wijknieuws is er niet meer bij.

Niet dat de wijkwebsites lekker behaaglijk en arrogant onderuit kunnen zakken, ivoren torens binnen 'de journalistiek' bestaan niet meer. Dagelijks vliegen me de Twitter-berichten met actuele wijkgegevens om de oren, het is soms niet bij te benen.

De digitale revolutie dendert meedogenloos verder. Hoe zal het landschap er over vijf jaar uit zien? Zijn de kranten opgedoekt? En zijn de nieuwswijksites in Beijum al weer achterhaald? Wie zal het zeggen. En de tijd zal het zoals altijd leren.
Linker afbeelding van www.rtvnoord.nl
Rechter van www.dvhn.nl

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, het blijkt slechts te gaan met de papieren krant, en zeker in het noorden des lands. landelijk zie je bij o.a. NRC een lichte opleving. Er komt hier gellukkig nog steeds een landelijke krant door mijn brievenbus., en meestal op tijd. Een aardige typering, Johan, over de wijkkrant van de buurtclub (BOB) . Een klein onbennulig buurtkrantje, meer kan ik er niet van maken. De nieuwjaarsreceptie van deze buurtclub was uitsluitend toegankelijk voor eigen leden. Hierover heb ik navraag gedaan bij 2 vrienden van me die nog wel politiek actief zijn en in de gemeenteraad zitten of zoiets mogelijk is. Ook de Beijumclub ontvangt jaarlijks subsidie van de Gemeente. Ze hebben mij beloofd om het uit te zoeken.
Jan Bakker

Anoniem zei

Bob en krant zijn weggegooid geld waar de gemeente op zou kunnen bezuinigen. Wat kan je voor de 20000 euro wel niet voor moois voor beyum doen.

Anoniem zei

Zoals hekken plaatsen begroeid met klimop ?

Kees Huizenga zei

Hierboven wordt door de beheerder van Beijumnieuws geschreven over de "incestueuze advertentie" van de Openbare Bibliotheek van Beijum. Onze "Familiebibliotheek".

Het punt is dat deze advertentie van een halve pagina geheel gratis is. Een redacteur van de BOB-krant is locatiebeheerder bij de bieb van Beijum. Deze advertentie was reeds gratis voordat deze man redacteur/wijkinterviewer werd.

De vraag is of in meerdere wijkkranten een gratis advertentie van de Openbare Bibliotheek staat. Zo niet, dan is er in de dreven van Beijum sprake van verkokerde verhoudingen. Ons kent ons! Ons bedient ons! Ons nodigt elkaar uit voor besloten Nieuwjaarsrecepties! Op kosten van de dienst OCSW. Zeer typerend voor de introverte organisatiecultuur van de BOB. In lijn met de prachtige vondst van Prem Anroedh uit het jaar 2009: BOB = "Besloten Organisatie voor Blanken". Apartheidspolitiek in de wijk Beijum. Pikt de dienst OCSW dit bewonersvijandelijk inteeltgedrag?

Wat betreft de reactie van Jan Bakker: afgelopen woensdagmiddag vernam ik van de secretaresse van wethouder Jannie Visscher van Welzijn en Cultuurverandering dat zij (de wethouder) onmiddellijk na mijn e-mail van donderdagmiddag 10 januari 2013 actie heeft ondernomen. Waaruit deze actie bestaat, weet ik nog niet.

Anoniem zei

Ik onderschrijf de reactie van Kees Huizinga volledig. Jan Bakker

Kees Huizenga zei

Ik doelde hierboven op een verklaring van de heer Prem Anroedh uit het jaar 2009. Dat moet bij nader inzien het jaar 2010 zijn.

Zie: http://beijumnieuws.blogspot.nl/2010/02/asprant-bestuurslid-bob-trekt-zich.html

Ik verwijs naar zijn verklaring onder dit weblogbericht van 24 februari 2010, punt 2. JV van de BOB reageerde hierop. Dat is hem nadien verboden.

JV van de BOB heeft nu zijn persoonlijk twitteruitlaataccount met "nieuws" uit de gelederen van de BOB, de BOB-krant en het NLA-wijkteam Beijum. Met veel eigendunkelijke/narcistische verhalen en pesterijen. Tot op heden gedogen de dienst OCSW en de SDC Noorddijk dit zelfstrelend twitteraccount van de eenzame en solistische secretaris van de BOB (met meerdere petten op!).