woensdag 9 januari 2013

NIEUW BOEK WIL SCHACKMANN (Bedelaarskolonie)


In de laatste week van het vergane jaar 2012 liep ik Wil Schackmann tegen het lijf. In de rij voor de kassa van AH, zie foto. Nog wat nieuws Wil? Ja, dat had hij.

De Beijumer laat weer wat van zich horen, beter gezegd: van zich lezen. Met 'de Proefkolonie'  werd z'n naam definitief gevestigd. Het boek over de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid in het begin van de 19e eeuw kreeg in 2006/2007 lovende kritieken. Schackmann heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een opvolger, omstreeks mei dit jaar verschijnt 'De Bedelaarskolonie.' Rechts ziet u de voorkant van het te verschijnen boek. Op de achterkant van het boek komt te staan:
Er zijn in het begin van de 19e eeuw in ons land 'luilevende armen' die in plaats van te werken liever hun hand ophouden. In het in 1822 opgerichte bedelaarsgesticht De Ommerschans zullen die eens hard worden aangepakt en heropgevoed.
Met veel liefde voor het onderwerp en de mensen die er een rol in spelen, en met oog voor vermakelijke details, vertelt Wil Schackmann het verhaal van het gesticht en haar bewoners. Met verrassende conclusies.

De Bedelaarskolonie is Wil Schackmanns tweede boek over de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid in het begin van de 19e eeuw. Over het eerder verschenen De proefkolonie schreef de pers:

'Zeer de moeite waard'. OVT VPRO-radio

´Het mooie van De proefkolonie is dat de auteur er in slaagt in de huid te kruipen van de stichters van de Maatschappij en de eerste 52 kolonistenfamilies. (...) De proefkolonie is een bijzonder boek. Het verhaal leest dankzij het goed gepresenteerde archiefmaterial als een oral history.´ de Volkskrant

'Een leerzame en schitterend gecomponeerde studie.' Nederlands Dagblad

'Het komt niet vaak voor dat een historicus het leven van gewone mensen uit de tijd voor de twintigste eeuw kan beschrijven. Daarom is Schackmanns boek buitengewoon waardevol.' Historisch Nieuwsblad

Wil Schackmann studeerde politieke wetenschappen en was zeefdrukker, hulpverlener, voorlichter en dagbladjournalist. Sinds 1987 houdt hij zich louter bezig met schrijven, aanvankelijk romans, later ook novelisations, toneelstukken en scenario’s. Wil Schackmann woont in Groningen.
www.schackmann.nl

Update 19.22 uur. De schrijver vertelde nog iets over z'n motivatie:
"Mijn belangstelling werd getriggerd toen ik het archiefmateriaal over de Ommerschans doorlas tijdens het vorige kabinet en ik een gelijkenis zag: er zijn mensen in dit land die lui zijn en die in plaats van te werken liever profiteren van de hardwerkende Nederlanders, en die moeten eens hard aangepakt. Dat leidde in de eerste helft van de 19e eeuw tot het bedelaarsgesticht en... die slaagden er niet in die profiteurs te vinden! Die bleken niet te bestaan, ze vonden alleen mensen die te zwak of ziek waren om de kost te winnen. En toch bleven ze denken in termen van profiteurs, wat blijkbaar een verslavende gedachte is...
- En ik ga kijken of ik bij de presentaties van het boek ik mei ook iets in mijn eigen omgeving kan doen."

1 opmerking:

Anoniem zei

Bedankt Johan voor de tip ; het heeft mijn nieuwsgierigheid zeker gewekt om het aan te schaffen en te lezen.
Jan Bakker