vrijdag 25 januari 2013

IN CAMOUFLAGEPAK DOOR BEIJUM

(I.v.m. sneeuwnieuws later online dan gepland)
Er gebeuren soms dingen in de wijk die de nieuwsgierigheid van ondergetekende tot het uiterste tarten. Zoals dit tafereel, zie foto boven en rechts. Uw blogger zat in de auto en hij had haast, derhalve kon hij dit zevental niet vragen wat ze in hemelsnaam in Beijum kwamen doen. Legerkistjes om de voeten, camouflagepakjes aan, een pet op het hoofd. De soldaten hielden er een stevige pas in, ze marcheerden niet want ze liepen niet in de maat. Woensdagochtend was het, tegen half twaalf. De wildste gedachten spookten door het hoofd van uw blogger terwijl hij de foto's maakte. Heeft de gemeente Groningen dit bataljon naar Beijum gestuurd omdat het maar eens afgelopen moet zijn met het gesodemieter in de wijk? Liepen ze via de Hunze naar de Korrewegbrug om daar orde op zaken te stellen? Zou Kees Huizenga er meer vanaf weten? Een militaire oefening in het Groene Hart? Binnenkort tanks over de Barmabrug?

Alle gekheid op een stokje, vanaf het Heerdenpadviaduct zag ondergetekende afgelopen week een militaire colonne over de Beneluxweg rijden richting waarschijnlijk de Eemshavenweg en de Eemshaven. Vanwaaruit onderdelen van Patriotraketten naar Turkije vervoerd zouden worden. Althans, dat was in het nieuws. Een foto maken lukte net niet. In de tachtiger jaren werden wel eens munitietreinen geblokkeerd die door Groningen reden, het waren hoogtijdagen voor de antimilitarisme beweging. Das war einmal, de hedendaagse jeugd houdt zich niet zo met dit soort zaken bezig.  Of ze rechtser zijn geworden of meer belang hechten aan hun mobieltje of smartfoon, ik durf het niet te zeggen.

Uw blogger weet niet of je soldaten moet bestempelen als hoop in bange dagen, of dat je er juist bang van moet worden. Het zullen beschaafde jongeren zijn die hier lopen, maar in oorlogstijd kunnen soldaten tot beesten transformeren. Moorden, verkrachten, plunderen, het laagste in de mens. Ondergetekende is nooit in militaire dienst geweest, als derde zoon was hij daarvan gevrijwaard. Broederdienst heette dat destijds.
Misschien is het niet verkeerd om als jongeman een tijdje in dienst te gaan. Er wordt wel gezegd dat het een kerel van je maakt, maar het is maar wat je onder een kerel verstaat.
In elk geval houdt het de jongeren die wel in dienst gaan van de straat. Ook al spreekt dat niet uit de foto's.

Ik herinner me twee nummers die met (anti)militarisme te maken hebben: Goodnight Saigon van Billy Joel en Military Madness van Graham Nash.
(Op Lijn6.com is te zien dat afgelopen vrijdag (week eerder) ook een partij soldaten door het Kardingerpark marcheerde)

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik word er bang van , hoe genuanceerd je bericht ook is .
Mensen die geen stelling nemen doen dat ook .

Anoniem zei

Nemen mensen geen stelling om hun eigen hachie te redden ?
Ik ben doof en blind en ga alleen maar voor mezelf ?
Doet rechtvaardigheidsgevoel er niet toe ?

Anoniem zei

Ik verkoop kruiden en dat is wat telt.
Wat er om me heen gebeurt , daar bemoei ik me niet mee .

ralph zei

Waarschijnlijk leerlingen van de Noorderpoort (MBO) die met de opleiding vrede en veiligheid bezig zijn. ik zie ze regelmatig in en rond Kardinge marcheren, teambuilden en afgebeuld worden.

Anoniem zei

Misschien zijn het gewoon burgers. Die hun kloffie gekocht hebben bij Syb's Legerdump.

(rené)

ps: muziek: 'Soldiers who want to be heroes', van Rod McCuen, mag dat ook?

Anoniem zei

Er loopt ook n meid bij

Anoniem zei

Een bataljon? Dat zijn 400 - 2000
militairen. Als dat door Beijum zou lopen zou je je pas echt zorgen hoeven te maken.

Marieke zei

Is van noorderpoort lopen al minstenss een jaar bijna wekelijks lans heerdenpad en pop dijkemaweg. Doen ook oefeningen op de crossbbaan in het parkje naast het heerdenpad...

Anoniem zei

Zwijnen zijn het. Moordmachines.

ralph zei

altijd gezellig die genuanceerde reaguurders

Alie zei

Je ziet ze best vaak, die leerlingen van Noorderpoort Vrede en veiligheid. Ben benieuwd wat het vervolg van deze opleiding is. Zo aantrekkelijk is het leger ook niet meer. Maargoed, ziet er wel stoer uit, of misschien lopen ze wel gewoon voor gek, ik heb me er nog niet in verdiept. Ieder zn meug..