maandag 21 januari 2013

MAANDAGOCHTEND (146)

Om 1 uur vannacht liep ondergetekende de wijk in. Officieel was het al maandagochtend, of de situatie het later op de ochtend toelaat om naar buiten te gaan, blijft nog even afwachten. Daarom alvast maar even zo. Wellicht ligt er een dik pak sneeuw als u dit leest en is dientengevolge het maatschappelijk leven ontwricht. Eind van de afgelopen avond gold een code oranje voor het noorden en dus ook voor Beijum. Ik heb echter geen sneeuwvlok gezien, zal het de zoveelste flauwekul-code zijn die is uitgegaan?. Op een billboard zag uw blogger tijdens de wandeling bovenstaande tekst: 'Is er meer?' Het staat bij een tekening die waarschijnlijk Huisje Boompje en Beestje voor moet stellen. Of er meer is dan huisje boompje beestje? Wat een vraag. Er bestaat ook een bijzondere wijk Beijum, een winter, internet, werk, school, ...., noem maar op. Of er überhaupt meer is dan wat er is, wat we kunnen waarnemen, doet het hoofd van ondergetekende nog wel eens breken. Is dit het nou? Moeten we het hier mee doen?  Zingt ook Pegg Lee met Is that all there is. Thuisgekomen zag ondergetekende op vriend Google dat de opgeworpen vraag voortkomt uit de koker van een Alpha cursus voor Christelijk geloof. Op de site ondermijnen ze de eigen vraagstelling, ja er is meer:  Eten, ontmoeten, praten, lachen, leren en luisteren. De Alpha-cursus geeft heldere en aansprekende uitleg over het christelijk geloof. De cursus is vrijblijvend en gratis. Wat moet je er van zeggen? Allemaal blijde en opgetogen mensen doen op de site hun zegje, allemaal heel leuk, aardig, ontspannen en heel fijn, zo'n cursus. Niet één nuchtere Grunninger die er op verkondigt: 'Ik vind't mor niks, ik heb er gain belang bie, ollemoal geplaas.' Waarom altijd die marketing-insteek als het over geloof gaat? Moet het verkopen? Of het helder of aansprekend is kunnen eventuele aspirant cursisten toch zelf wel uitmaken?

Dat het leven, net als de liefde en de dood, een mysterie is, wil er bij sommige mensen maar niet in. Terwijl het met het rationele bovenkamertje van de mens toch niet te verklaren is waarom we hier zijn, waarom we geboren worden, leven en weer dood gaan. Een cursus in 'niet weten' heeft waarschijnlijk geen zin, dat levert geen geld op.

Op de linker foto ziet een gesloten rolluik, waarschijnlijk liggen (lagen) daarachter mensen lekker te slapen. In een verwarmd stenen huis. Met de koelkast vol, een tv, magnetron en dvd-speler in de woonkamer. Een auto voor de deur, fietsen in de schuur, goed onderwijs in de buurt, huisartsen, ziekenhuizen, winkels met volle schappen. M'n gedachten gaan even uit naar honderduizenden Syriërs die momenteel in vrieskou in tentjes moeten bivakkeren. Zonder luxe, weinig of niet te eten. In een door oorlog verscheurd land.
Wat zouden ze daar graag willen eten, ontmoeten, praten, lachen en luisteren op een 'heldere en aansprekende'  relie-cursus. 

Wat een verwende existentiële vraag: Is er meer?  Moeten we nog meer hebben dan? Of is het probleem soms tussen alle luxe die we hier hebben een knagend gevoel  van zinloosheid waar mensen mee kampen?
De nieuwe week is weer begonnen. Hartje winter 2013. Is er meer? Ja, er komt zoals altijd weer een voorjaar achter weg.
Een tevreden week toegewenst. En tel uw zegeningen in dit rijke gedeelte van de wereld.
(Dit blogbericht is om  kwart over een geschreven en staat voor 8.30 uur geprogrammeerd)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor mij een heel erg mooi en treffend bericht .
Ik had het niet beter kunnen zeggen .

Anoniem zei

De huidige wetenschap heeft de vraag "dat er een god is" nooit kunnen beantwoorden, maar het tegendeel ook niet. Naar mijn weten is er nog nooit iemand teruggekeerd op aarde om de stelling te bevestigen (behalve Christus dan).
Jan Bakker