donderdag 24 januari 2013

NETWERKBIJEENKOMST NDE BOERDERIJUM


(Later gepland ivm sneeuw-items) Afgelopen maandag, 14 januari, vond in het kader van Natuur en Duurzaamheids-educatie een lerarenbijeenkomst plaats in de Boerderijum. Uit een eerder verstuurd persbericht: Vierkantemetertuin biedt leerlingen natuurervaring en plezier
 Het Centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE) en het Groningse filiaal van ‘tuin-dier-en-groenwinkel’ Welkoop bieden alle basisscholen in Groningen op 14 januari een vierkantemetertuin aan voor de helft van de winkelwaarde. Zo hopen ze het natuuronderwijs op school een stimulans te geven.

Kinderen doen steeds minder natuurervaringen op. Toch is het belangrijk dat ze weten waar hun voedsel vandaan komt en dat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun leefomgeving. Tuinieren geeft leerlingen de mogelijkheid dit te ontdekken. NDE en de Welkoop bieden basisscholen daarom de gelegenheid voor weinig geld een vierkantemetertuin te bestellen. Met een minimum aan inzet kunnen leerlingen op school zelf ervaren hoe groenten groeien en genieten van de opbrengst van eigen tuin.

NDE houdt vier keer per jaar een goedbezochte inspiratiebijeenkomst voor leerkrachten in het basisonderwijs. Het thema voor de bijeenkomst op 14 januari is de vierkantemetertuin. Groningse leerkrachten kunnen dan zien hoe ze de tuin kunnen gebruiken op school. De vierkantemetertuin vervangt niet het traditionele en meer intensieve schooltuinieren, dat NDE aanbiedt op vier kinderwerktuinen in de stad, maar kan onder meer gebruikt worden als experimenteertuin of thematuin. Op het schoolplein, de stoep of het dak!
Jothea Brouwer van Natuur en Duurzaamheidseducatie Groningen stuurde de foto's en schreef erbij: Op de netwerkbijeenkomst werden vier workshops aangeboden: leerkrachten konden ervaren hoe de vierkantemetertuin op school kan worden ingezet, ze doken in de 'bonenhoek' waar van alles te ontdekken viel (hoe zien bonen er van binnen uit, hoe smaken en voelen verschillende bonen, hoe
ontkiemen bonen, hoe kun je er een poppetje van maken, etc.), ze konden zien hoe je in de klas groenten en kruiden kunt kweken, en last but nog least gingen ze verven met groentenat en zetmeel.

Scholen kunnen die vierkantemetertuin via NDE bij de Welkoop bestellen tegen inkoopsprijs. Ze kregen de lesbrief 'kweken in de klas' mee naar huis en een folder over de vierkantemetertuin.

Het tuinieren in de vierkantemeterbak vereist geen groene vingers of speciale talenten. Leerlingen kunnen er in groepjes werken en samen het groeiproces volgen. De oogst kan gedeeld, geproefd of zelfs verkocht worden. Kinderen kunnen zich verwonderen over kleine diertjes, bodemleven, zaaien en kiemen, de invloed van het weer, de seizoenen, etc. Daarnaast is tuinieren goed voor zaken als psychomotorische vaardigheden, zelfwerkzaamheid en verantwoordelijkheid, en – last but not least –  het plezier van ‘buiten bezig zijn’. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een fantastisch initiatief !