maandag 14 januari 2013

MAANDAGOCHTEND (145)

Tussen de woorden vernieuwen en vernielen zit maar twee letters verschil. Terwijl dezelfde woorden toch een zeer uiteenlopende betekenis hebben. Iets kapot maken of iets opbouwen, vernieuwen. Ok, het kan ook in het verlengde van elkaar liggen, soms maak je eerst iets stuk voordat weer wat wordt opgebouwd. Maar dat is hier, bovenste foto, waar je bij het kruispunt Beijum Zuid het Heerdenpad opgaat, niet het geval. Een smal en breed bord geeft aan dat het elektriciteitswerk in Beijum zal worden vernieuwd. Zo'n beetje bij het woord 'vernieuwen' is het bord vernield en losgetrokken. Ik begin niet aan een donderpreek op deze maandagochtend, maar dat er mentaal iets niet in orde is bij de dader(s) lijkt me duidelijk. Ongeveer 100 meter verder op zag ik een sticker met opbeurende tekst op een lantaarnpaal geplakt. Onzichtbaar voor de Beijumers die al of niet met een dosis arbeidsethos als bagage op weg gaan naar hun werk. Of de tekst een vorm van humor inhoudt of dat het voortkomt uit de nazaten van de Bond tegen Arbeidsethos zal ik zo niet weten. De Nederlandse Bond Tegen het Arbeidsethos (van 1982 tot ongeveer 1996) was een bond voor mensen die tegen verplicht werken zijn. De leden behoren tot de werklozen, maar anders dan reguliere werklozen, zijn zij bewust werkloos. In de eerste jaren werd de bond zeer serieus genomen. Het aantal werklozen bestond toen uit bijna één miljoen. Het aantal leden nam echter sterk af (net zoals het aantal werklozen in het algemeen). Rond 1996 werd de bond ten slotte opgeheven. Wikipedia.
 Hoe het ook zij, de meningen zijn zoals altijd verdeeld. En de daden ook. De een vernield wat en de ander wil wat vernieuwen. De een rijdt in de auto op weg naar werkzaamheden, de ander draait zich maar weer eens om in z'n bed want: De gewoonte om uit te rusten voordat je moe wordt is geen luiheid. De nieuwe week is weer begonnen. Toch één preekje richting luiaards en vernielers? Wordt het niet eens tijd dat jullie je mentaliteit gaan vernieuwen?

De totaal nieuwe week is weer begonnen. Het is koud, de auto's moesten worden opengekrabd en de handschoenen en sjaals moeten om. Als u iets onnodigs wil vernielen, ga dan eerst even lui in een stoel zitten en vraag u af of dat wel zoveel zin heeft. Werk ze eventueel verder, of wees anders bewust of onbewust werkloos.
(Ivm verplichtingen zijn de foto's gistermiddag reeds gemaakt)

Geen opmerkingen: