woensdag 23 januari 2013

OP NOAR DOEZEND GRUNNINGER DEELNEMERS?

Van hier.
http://www.hetverhaalvangroningen.nl/
Streektaalfunctionaris Siemon Reker stuurde gisteravond onderstaaande mail rond richting deelnemers aan het onderzoek naar de Grunninger Toal.

Boudel is aan loop.... De tweede vragenlijst heeft na ruim twee weken meer inzendingen opgeleverd dan dat de eerste enquête na de eerste drie weken had én we zien dat er relatief veel nieuwe namen zitten bij de bijna eerste 200 inzendingen van Lijst 2 die nu binnen zijn. Dat geeft werkelijk goede hoop op een duidelijk hogere score als we straks aan het eind van de inzendtermijn van Vragenlijst 2 zitten. Vragenlijst 1 is uiteindelijk door bijna 540 personen geheel ingevuld.
Is het aantal van 1000 deelnemers bij deze tweede ronde dan een te gewaagde veronderstelling? Ik hoop en denk van niet. 
Om u een duwtje in de rug te geven gaan we vanaf nu bij het passeren van elke 100 deelnemers één exemplaar van de eerste set van Goud volk weggeven. (Wat dat is? Een serie van 2x5 boeken met belangrijke stukken uit de Groninger letterkunde, alle toegelicht en vertaald. Op http://www.inboekvormuitgevers.nl/  is nadere informatie daarover te verkrijgen voor wie deze uitgave niet kende.) De loting vindt vanaf morgen (Vandaag; JF) 23.01.2013) live plaats in de woensdagse uitzending van Radio Noord om even over half 1 - de winnaar krijgt bericht en als hij/zij daartegen geen bezwaar heeft, melden we dat (mogelijk) ook via het Dagblad van het Noorden.*)

Over deze krant gesproken. Vannaf aanstaande zaterdag daarin gedurende drie weken een ruime samenvatting te vinden van wat er door u en uw collega's is aangedragen aan woorden die in de krant behandeld zouden moeten worden. Die oogst is veel groter dan de ruimte op de wekelijkse dinsdag en daarom worden die woorden en uitdrukkingen die u voor Vragenlijst 1 doorgaf afgedrukt, althans die welke u voorzag van ruimere toelichting. Dat wordt gepubliceerd zonder uw naam, maar wel in de redactie van uw hand. Dat lijkt me een zo bijzonder beeld op te leveren, dat ik u daar alvast graag op attendeer: in het Dagblad van het Noorden aanstaande zaterdag en de eerste twee zaterdagen van februari.

Boudel is aan loop.... - met uw hulp nog meer dan tot dusver.

1 opmerking:

Anoniem zei

Vanaf mijn vroege jeugd woon ik al in Groningen, maar ben geboren in Leeuwarden, en thuis spraken we uiteraard Fries. Het is me wel opgevallen dat het Gronings dialect aan het toenemen is . Nog geen 15 jaar terug was het hier vanzelfsprekend om Nederlands te spreken. En soms gebeurt het wel (vooral in het oosten van deze provincie) dat men gewoon in het dialect blijft praten, ook al weten ze dat je er niets van begrijpt. Vreemd genoeg neemt het spreken in dialect sterk af in de andere provincies, wat overigens wel jammer is.
Jan Bakker