zaterdag 19 januari 2013

KIJK UIT VOOR OPLICHTERS!


Je kunt niet iedereen vertrouwen die bij je aanbelt. Een lezer stuurde onderstaan bericht op:
Hier

Beste allemaal,
Dit is bittere ernst en bedoeld als waarschuwing voor iedereen in Nederland.
Momenteel worden in Nederland pakketjes bezorgd bij mensen die ze niet besteld hebben.
De vaak platte pakketjes (games) worden 'gewoon' door de postbode in de brievenbus gestopt, je kunt ze dus niet weigeren.
Op het pakje staat wel jouw adres, maar een andere naam (van een niet bestaand persoon).
Later op de dag belt er iemand bij je aan die zegt dat hij/zij het pakketje komt ophalen.
Deze persoon geeft als reden dat het pakketje door een vriend(in) is besteld, maar dat deze vriend(in) het huisnummer niet goed heeft doorgegeven.
GEEF HET PAKKETJE NIET MEE!!!
Geef je het pakketje wel mee, dan ontvang JIJ na enige tijd een betalingsherinnering van de afzender, jij bent dan blijkbaar aansprakelijk voor de kosten... Vertel de afhaler dat je eerst contact opneemt met de afzender van het pakketje.
De afhaler zal zonder morren vertrekken. Trap er dus niet in, ook al komt de afhaler geloofwaardig en overtuigend over... Ook de politie waarschuwt geen onbestelde pakketjes af te geven aan vreemden!
Neem dus contact op met de afzender van het pakketje om het te retourneren en meld dit dan bij de politie op telefoonnummer: 0900 8844.
Blijf op je hoede en geef geen onbestelde pakjes mee aan vreemden, dan is het snel afgelopen met deze laffe manier van frauderen!
En op de site http://www.dehunzevanstarkenborgh.nl/ staat dit:
Van de buurtagent kregen we de volgende waarschuwing:
Pas op voorbabbeltruc. In onze omgeving loopt iemand te collecteren uit naam van Natuurmonumenten, zogenaamd tegen de verdere industralisatie van Groningen. Hij vraagt 4 euro en een handtekening. Natuurmonumenten heeft verklaard dat er op dit moment geen collecte gaande is.
De man, ongeveer 25 jaar, blank, donker haar, normaal postuur, vriendelijk gezicht heeft folders en een gelamineerd kaartje bij zich. Komt professioneel over. Hij is al actief geweest in Beijum.
In het algemeen geldt voor collectes:
1. vraag om legitimatie
2. vraag voor welke organisatie
3. noteer de naam
4. vertrouwt u het niet, bel de politie

2 opmerkingen:

Alie zei

Hoi, dit is een nep bericht, hier klopt niks van.
Pfff.. mensen worden wel op ideeen gebracht zo. Maar het is een bericht wat ook op facebook gecirculeerd heeft, puur om mailadressen te verzamelen voor spam. Ik zou het bericht verwijderen als ik jou was Johan! Kijk hier maar even:
http://hoemoetik.plazilla.com/hoax-fraudewaarschuwing-en-politieadvies-ophalen-niet-bestelde-pakketjes

Succes!

Sacha Hersevoort zei

Klinkt bekend. Ongeveer twee weken geleden, voordat hierover her en der berichtgeving op internet verscheen, heb ik een pakketje aan iemand meegegeven. Het pakketje was op mijn adres, maar met een andere naam (B. de Jong(e)). Op dat moment nooit stil gestaan bij eventuele oplichting.
Welliswaar nog geen betalingsherinnering ontvangen, maar houdt mijn brievenbus in de gaten. De politie kon, ondanks mijn telefoontje vandaag, niets doen zonder verdere gegevens.

Misschien zijn er meer wijkbewoners die dit ook hebben meegemaakt en dezelfde naam op het pakketje hebben gezien.