zondag 13 januari 2013

POKERAVOND IN HET CAFÉ BILJART


Het was afgelopen avond/begin nacht afgeladen vol in het Café Biljart. Niet dat er gebiljart werd of gedart, nee, er werd volop gepokerd. Alle tafeltjes zaten vol fanatieke spelers. Bij het woord pokeren dacht ik tot nu toe altijd aan schimmige kroegen, de onderwereld en aan pokerfaces. Maar het schijnt in de realiteit mee te vallen, het pokeren bedoel ik, en de sfeer die er omheen hangt. Het had iets weg van een veredelde klaverjasavond. Althans, zo kwam het in hét Beijumer café over. Een "pokerhand" wordt in de meeste spelvarianten gevormd uit de best mogelijke combinatie van 5 kaarten, ook al heeft men meer of minder kaarten in de hand. Hierbij is het mogelijk dat men alle vijf kaarten uit de hand gebruikt (o.a. 5 Card Draw), of dat men een of meerdere gemeenschapskaarten gebruikt (open kaarten die door alle spelers gebruikt kunnen worden), zoals bij Hold'emof Omaha. Ook is het mogelijk dat geen enkele kaart uit de hand wordt gebruikt en enkel de gemeenschapskaarten.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld dammen of schaken, is poker een spel van onvolledige informatie. Men weet niet wat de tegenstanders voor kaarten in de hand hebben. Men moet door ervaring, inzicht (in het spel en in de tegenstanders spelwijze of gedrag waardoor deze zijn kaarten "verraadt") en kansberekening inschatten wat de beste handeling is. De beste manier van spelen wordt bereikt als de manier van spelen wordt benaderd die zou gelden als de kaarten van de tegenstander bekend zouden zijn. Een pokerspeler houdt doorgaans als doel voor ogen de beslissing te nemen die op lange termijn het meeste oplevert. Een bijzonder aspect aan het poker is het bluffen. Hiermee wordt bedoeld dat men de indruk geeft betere kaarten te hebben dan men in werkelijkheid heeft om de tegenstander(s) te laten passen, met als bedoeling de pot op te rapen. WikiPoker.
Vanmiddag, zondag, wordt er weer een jamsessie in het Café Biljart gehouden)

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Kort geleden een interessant boek gelezen van een bekende Groninger psycholoog over o.a. poker en andere gokspelen. Uiteraard zullen de pokeraars (is dat goed gespeld?) het niet met mij eens zijn, maar poker is een gokspel, meer is er niet over te zeggen. Men kan bv. ook staatsloten kopen, ook een gok. Er komt geen kansberekening bij kijken. Probeer het maar eens uit in het Holland Casino. Blacj Jack is op zekere hoogte geen gokspel. Er komt wel degelijk kansberekening bij kijken. Black Jack is spannend en gezellig tegelijk. Ook niet onbelangrijk, de winst is hoger.
Jan Bakker

Anoniem zei

Ach , we gokken allemaal wel eens !

Anoniem zei

Jan Bakker .

Lees jij sprookjesboeken ?

Poker is wel degelijk een behendigheids spel met een zeker zo groot gokelement blackjack daar integen heeft een veel groter gokelement ,de enigste manier om blackjack om te toveren in een behendigheids spel is met meerder spelers de bank zich te laten doodkopen door dat je alle popkaarten uit het spel probeert te trekken tijdens het spelen .
hierdoor maakt de bank minder kans op een 20 of 21 blackjack echter zal er 1 goede speler de verliezen van de trekkers moeten opvangen en moeten zorgen dat de bank het niet door krijgt.
De tweede manier is het tellen van de kaarten echter is het strafbaar en zal je een knappe kerel moeten zijn om alles te onthouden ,zoals je ziet weinig kans om met blackjack rijk te worden in tegenstelling tot poker die reeds vele kaarters naar de top heeft gebracht en dit is zeer zeker geen toevalstreffer maar pure behendigheid en goed poker .

Amen .