donderdag 31 januari 2013

BEATRIX IS 75 JAAR GEWORDEN

Op verschillende plekken in de wijk hangen vandaag nationale vlaggen aan de muur. Niet zo heel veel, maar waarschijnlijk wel weer meer dan normaal gesproken omdat ze afgelopen maandag prominent in het nieuws was. Koningin Beatrix heeft vandaag de respectabele leeftijd van 75 jaar bereikt.
Het hele land heeft sinds afgelopen maandag plotsklaps oranjekoorts, het is bijna verdacht als je kritiek uit op het bestaan van het (dure) koningshuis. Zelfs Wilders, die er altijd prat op gaat te zeggen wat hij wil zeggen, is ineens poeslief voor de koningin. Terwijl hij toch altijd moest schreeuwen en tieren als ze weer eens een kerstboodschap over vertrouwen, tolerantie en verbinden de samenleving instuurde.
Of het koningshuis een poppenkast is dan wel een verbindende schakel in de samenleving, moet de lezer zelf maar uitmaken.
Sommige dingen liggen diep verankerd in de cultuur van een land. Zoals carnaval niet weg te denken is in zuidelijke provincies als Limburg en Brabant, zoals de Martinitoren bij Groningen hoort, zo horen Sinterklaas en het Koningshuis nadrukkelijk tot het culturele erfgoed van het hele land.

1 opmerking:

Anoniem zei

Toch is er een toename merkbaar in De Hunze en Beijum van het aantal vlaggen op Nationale feestdagen. Ook doe daar altijd aan mee op 5 mei en 30 april (wordt nu 27 april). Een echte verklaring voor die toename heb ik niet. Zeker weet ik nu al dat er op 30 april a.s. sowieso meer gevlagd wordt.
Jan Bakker