dinsdag 8 januari 2013

GENEESMIDDELENVERKOOP IN CLUBVERBAND

Het deed twee jaar geleden de nodige stof opwaaien. Kruidenvrouw Saskia Nieboer uit Beijum mocht op straffe van een boete van 30.000 euro niet meer verkondigen dat haar kruiden, druppels en smeerseltjes, geneeskrachtig zijn. Kijk nog even hier. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) liet de Beijumer kruidenvrouw daarna met rust en ze ging onverstoorbaar verder met de verkoop van haar (natuur) geneesmiddelen. Echter, onlangs is nieuwe Europese wetgeving in werking getreden. Als Saskia Nieboer claimt dat haar producten geneeskrachtig zijn, dan gaan ze onder de Europese geneesmiddelenwet vallen. Om een lang verhaal kort te houden, onze kruidenvrouw heeft het geld er niet voor om wetenschappelijk aan te kunnen tonen dat haar kruiden etc. geneeskrachtig zijn.

Zo kan het gebeuren dat duizenden jaren van kennis over de geneeskracht van kruiden niet genoeg is om door de 'keuring' van de NVWA te komen. Simpel gezegd, een machtsinstituut als NVWA - alleen wie betaald bepaald, eeuwenoude kruidenervaring doet er niet toe- tracht kundige kruidenvrouwen (en mogelijk mannen) de openlijke uitoefening van hun vak, inclusief de verkoop van hun geneeskrachtige producten, te blokkeren. Op z'n zachtst gezegd, het komt nogal intolerant, bevoogdend en monopolistisch over.
Gisterochtend ving ik onderstaande mail van Saskia Nieboer:

Zoals ik al eerder vertelde, de wet is nu echt in gang gezet en allerlei sites sluiten uit angst voor problemen, bij voorbeeld Earth Matters hier uit Groningen.
Ik was afgelopen vrijdag bij een ronde tafel gesprek hierover, mogelijk staat het al op hun site.
Mijn plan van Groen Licht voor Gezond Verstand gaat per vandaag echt in werking.

Op de site EarthMatters staat o.a. dit: 

Ons dilemma
Een concreet voorbeeld van wat nu niet meer mag: als we bijvoorbeeld zouden publiceren dat een plantje als weegbree kan helpen tegen een loopneus bij allergieën of verkoudheid en we zouden waar dan ook op onze site een link opnemen naar een site die waar dan ook op die site (een middel met daarin) weegbree te koop aanbiedt - zelfs als dat is zonder enige toespeling op de werking van weegbree - dan zijn we al strafbaar. Als je dit niet gelooft, wat we ons heel goed kunnen voorstellen, dan verwijzen we naar de website van de NVWA. Diep verscholen vind je daar de informatie. Om ons heen hebben al verschillende tijdschriften en websites zeer hoge boetes opgelegd gekregen die juridisch onherroepelijk zijn.
De consequentie voor Earth Matters is dat naar schatting 50-80% van de artikelen verwijderd zou moeten worden en zelfs dan, een foutje is zo gemaakt. Het voldoen aan de nieuwe wet is voor ons dus eigenlijk praktisch onuitvoerbaar. Ons dilemma is dan ook: of we voldoen aan de wet en kunnen bijna niets meer schrijven of we zijn recalcitrant en riskeren torenhoge boetes. Met andere woorden: of het hoofd op het hakblok of op onverantwoorde wijze verder... Kan het ook anders?

Lees verder op genoemde site.
Wat een angst, dames en heren. Of een product uit de winkel van Saskia Nieboer (de Groene Zon) al of niet geneeskrachtig is, kan de consument heus zelf wel bepalen. Daar is geen NVWA of wetenschappelijk onderzoek voor nodig. Een smeerseltje tegen aambeien? Valeriaan om rustig op te kunnen slapen? Ja, het werkt voor veel mensen genezend. Zoals meer kruidengeneesmiddelen dat voor velen doen. Maar pas op als je dat opschrijft. Kan foute boel zijn. Sites die uit angst voor torenhoge boetes informatie verwijderen, zoals Earth Matters uit Groningen doet, waar gaat dat heen?

Kruidenvrouw Saskia Nieboer stuurde onderstaande persbericht naar Beijumnieuws:

GROEN LICHT VOOR GEZOND VERSTAND
Beste lezer,
Misschien  bent u al op de hoogte van de nieuwste Europese wetgeving op het gebied van voedingssupplementen en zelfzorggeneesmiddelen op natuurlijk basis. Allerlei kruidenproducten worden sinds kort in een blanco verpakking geleverd zonder enige gebruikersinformatie erop. 
De reden hiervoor is dat deze middelen onder de Europese geneesmiddelenwet komen te vallen wanneer de verkoper claimt dat de producten geneeskrachtig zijn. Op het etiket mag volgens de nieuwe wet alleen nog informatie over de geneeskrachtige werking vermeld worden wanneer ieder ingrediënt van het middel is onderzocht door een onafhankelijk laboratorium en officieel is toegelaten door de NVWA (Nederlandse voedsel en warenautoriteit). Zo’n onderzoek is erg duur en voor een klein bedrijf als de Groene Zon onbetaalbaar. Bovendien worden veel aanvragen ook nog eens afgewezen.
Geneesmiddelen in de Groene Zon

Wij zijn ervan overtuigd dat de natuur ons al eeuwenlang zeer werkzame kruiden biedt, waarmee wij met liefde en aandacht onze  kruidenproducten mogen bereiden. In de loop van vele jaren hebben deze middelen hun werkzaamheid overtuigend bewezen en veel mensen zijn er blij mee. 
Wij kiezen er dan ook voor om verder te gaan met ons werk en wij willen u zo goed mogelijk blijven informeren over de werking van onze middelen, zodat u in staat bent om zelf een keuze te maken.

Deze werkwijze wordt door de nieuwe wet verboden en daarom zien wij ons genoodzaakt een club op te richten: Groen Licht voor Gezond Verstand. 
Met die club willen wij mensen de kans geven om zelf op basis van goede informatie een keuze te maken tussen een gangbaar en een kruidenproduct.
Voor een symbolische bedrag kunt u zich inschrijven en ontvangt u een lidmaatschapsknijper. Daarmee bent u vrijblijvend lid van onze club en toont u dat u ervoor kiest om op eigen verantwoordelijkheid een geneeskrachtig kruidenmiddel uit ons winkeltje met de daarbij behorende informatie aan te schaffen en te gebruiken.

Wij zijn dankbaar voor uw ondersteuning in de vorm van het delen van deze kennis met anderen en het sturen van positieve gedachten naar iedereen die op een eerlijke en goede manier met natuurlijke middelen bezig is, maar vooral naar onze moeder aarde zelf.

Januari 2013, kruidenvrouw Saskia Nieboer, Groningen

(Bovenste foto is gistermiddag gemaakt. Saskia Nieboer staat in haar winkel De Groene Zon voor haar geneesmiddelen. Video in de loop van de dag )

2 opmerkingen:

Loes zei

War is de verontwaardiging van twee jaar geleden? Ik wil toch zelf weten waar ik m'n genezende middeltjes wil kopen!!

Anoniem zei

De geneesmiddelenwetgeving is inderdaad strenger geworden en de boetes verhoogd. In de volksmond heet het vaak: wetgeving tegen kwakzalverij. Aan de ene kant is het goed dat er een scherpe controle is omtrent geneesmiddelen, maar producten van Vogel en Arkopharma mogen vrij worden verkocht. Er wordt dus duidelijk met 2 maten gemeten.
Jan Bakker