vrijdag 7 januari 2011

DE GLADHEID VOORBIJ

De eerste fase van de winter lijkt voorbij. Sneeuw en ijs zijn bijna helemaal verdwenen en wat prettig is: de straten zijn weer begaanbaar. Ondergetekende kon enige weken lang niet met de fiets door de Beijumer heerden crossen op zoek naar nieuwtjes en wetenswaardigheden. Lopen ging wel, maar je moest uitkijken dat je op sommige plekken niet stijl achterover viel. Ik weet niet of gejammer richting de gemeente Groningen hier op z'n plek is. Iedereen kon gratis strooizout ophalen bij de milieupost in Kardinge. Even je eigen straatje schoonvegen of strooien was een fluitje van een cent. Op de linkerfoto ziet u een gedeelte van de Munsterheerd, schoolkinderen gebruiken de straat afgelopen dinsdag nog als glijbaan. (Pardon voor het eerst plaatsen van een verkeerde foto!) Leuk. Maar hoe zou het als zeventig of tachtig jarige voelen om tijdens de wintermaanden in bijvoorbeeld de Munsterheerd te wonen? Een glijbaan maken of ijspret is er dan niet bij. Broze botten en angst om uit te glijden zal de oudste generatie meer binnenhouden dan normaal.

Het strooien van het pad langs de Zuidwending lijkt me wél een gemeentelijke taak. De foto is dinsdagochtend gemaakt. Het glibberen en glijden is voor deze schoolkinderen ook hier geen probleem. Maar oudere Beijumers zullen dit pad de laatste weken gemeden hebben. Ondergetekende zag ook regelmatig fietsers gebruik maken van deze loop- en fietsroute.
Op de site http://www.wijkraadpaddepoel.nl/ staat dit:

Het accent bij gladheidsbestrijding zou meer moeten liggen bij ouderen en fietsers. Dat vindt Veilig Verkeer Nederland (VVN), aldus een woordvoerder woensdag.
De VVN zegt geen klachten te krijgen over het strooibeleid van gemeentes, maar wel signalen dat vooral ouderen het moeilijk hebben. De vereniging pleit voor betere gladheidsbestrijding in onder meer de buurt van bejaardenhuizen.

Lokale afdelingen van de VVN spreken gemeentes aan op hun strooibeleid. „Het is verbazingwekkend dat de bodem van het strooizout nu alweer in zicht is”, aldus de woordvoerder.

Daarnaast vindt de vereniging dat ook weggebruikers zelf meer kunnen bijdragen aan veiligheid op de weg. Zo zouden automobilisten meer rekening met elkaar moeten houden.

Seniorenbond Anbo krijgt klachten, maar wordt er niet mee overspoeld, zegt een woordvoerder. Ouderen blijven wel veel meer binnenshuis vanwege spekgladde stoepen, maar ze krijgen hulp van vrijwilligers. Van de vijfhonderd lokale Anbo-afdelingen zijn er 'enkele tientallen' die gemeenten hebben aangesproken op hun strooibeleid.

Geen opmerkingen: