maandag 17 januari 2011

VISSTERFTE IN BEIJUMER WATEREN


Ja, er liggen joekels van vissen in de wateren van Beijum. Het was sommige lezers reeds opgevallen, zonder hun tips was het mij niet opgevallen. Deze foto is vanmiddag rond het middaguur genomen.(foto om 17.35 uur weggehaald en vervangen door twee heldere foto's van Atsje Straatsma)Ironisch genoeg vlakbij waar normaal gesproken de viskar van Peggy staat opgesteld liggen een paar vissen te drijven. Klik de foto groter.
Het lijkt alweer even geleden, ijs op de sloten en schaatsplezier. Helaas heeft deze koude periode ook een keerzijde. De vorst eist zijn tol: op enkele locaties in de regio zijn honderden vissen het slachtoffer geworden van de vrieskou.
Lees verder op onderstaande, onderste link.
Atsje Straatsma stuurde zoals gezegd twee foto's, ze schreef er bij:

Ja, de dode vissen zijn me opgevallen! Gistermiddag maakte ik een wandelingetje door het groene hart en in de buurt van de Amkemaheerd/Pedaalpad lag het helemaal vol met dode vissen. Geen kleintje beetjes, nee, echt grote jongens!
Er schijnt ook een meldpunt vissterfte te te zijn:
Neemt u dode vissen of naar lucht happende vissen waar in de regio Groningen Drenthe, dan dient u de volgende actie te ondernemen:
Tijdens kantooruren belt u met het federatiekantoor, tel. 0592-542890. U wordt vervolgens gevraagd naar de exacte locatie van de calamiteit, een schatting van het aantal dode of flauwe vissen dat u heeft gezien en (indien bekend) om welke soorten het gaat.

Ook worden uw gegevens gevraagd om uw melding te kunnen terugkoppelen. Vervolgens sluit de federatie uw melding kort met het betreffende waterschap. Buiten kantooruren en in de weekends belt u met het alarmnummer van het betreffende waterschap. Ook dan wordt u gevraagd naar de locatie, de aard en de omvang van de calamiteit.

Tijdig reageren vergroot de kans dat er maatregelen kunnen worden getroffen die de schade beperken.
http://www.vissen.nl/vis___water/
http://www.sportvisserijnederland.nl/vis_en_water/actueel/?page=categorie&id=58

1 opmerking:

Karin.P. zei

Wel slim om te melden idd want al die dooie vissen zorgen ook weer voor ziektes natuurlijk die de nog gezonde vissen weer ziek/dood maken zo blijf je dan in een cirkel draaien.
Iemand die het heeft gezien al gebeld?