zondag 30 januari 2011

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (67)

Afgelopen donderdag was het koud, er waaide een gure noordooster wind. Er lag ijs op de sloten. Onderweg van Bedum naar de stad zag ik een vlucht ganzen overvliegen in westelijke richting. Waren ze “op de vlucht” voor een naderend koufront?
Ik had een afspraak in de stad en maakte bij De Wiershoeck even een tussenstop, ik was nieuwsgierig naar de omstandigheden op de tuin. Al voordat ik het terrein op fietste hoorde ik het lawaai van een kettingzaag. Ooit stond er bij de ingang een mooie oude boom. De boom was al eens getopt en er waren takken afgezaagd. Nee, het was geen mooie boom meer. En gezond was hij ook niet. Nu stond er nog ongeveer twee meter van de stam. De rest lag op de grond en werd met veel lawaai “in mootjes gehakt”.

Het bleek niet de enige boom die het loodje had gelegd. Ook aan de andere kant van de boerderij stond een oude boom die al een paar keer onder handen was genomen. Maar als een boom een gevaar voor de omgeving wordt dan moeten er drastische maatregelen worden getroffen. Jammer is het wel. Het zal even duren voordat ik aan de lege plekken ben gewend.
Vooral de boom achter/naast de boerderij was in slechte conditie. Dat blijkt ook wel uit de foto rechtsonder. Het onderste deel was zichtbaar aangetast en ook hogerop zat er een holte in de boom. Deze holte werd als nestplaats gebruikt. Er hebben spreeuwen in gebroed, maar er zat ook eens een wespen- of bijennest in.
De foto rechtsboven laat zien wat “slaap” met een boom doet. “Slaap” is een natuurlijk schimmelproces. Er zijn houtbewerkers/meubelmakers die van het hout met “slaap” prachtige meubels maken. Deze meubels hebben een gemarmerde tekening.

Twee van de ruim een eeuw oude bomen op De Wiershoeck zijn dus gesneuveld. Ik ben benieuwd hoe deze open plekken zullen worden opgevuld. De tuinen liggen er nog een beetje triest bij. Je hebt enige fantasie nodig om je een beeld te vormen van hoe de tuinen er over een tijdje weer uit zullen zien. Ongetwijfeld wordt het weer een kleurrijk geheel.
Geïnteresseerd in een rondleiding over het terrein van De Wiershoeck en de aangrenzende schoolwerktuinen? Kijk dan eens op
www.wiershoeck.nl . De rondleidingen beginnen binnenkort.


Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: