zondag 23 januari 2011

BEIJUM IS EEN KLEURRIJKE WIJK

Deze foto is genomen aan de Isebrandtsheerd. U ziet vier totaal verschillende dakkapellen op rij. Klopt niet helemaal, qua grootte en vorm komen ze aardig overeen, behalve de middelste want die lijkt wat 'dunner' maar ze zijn wel verschillend geverfd. Het is een kwestie van smaak, en daar kun je zoals altijd oeverloos over blijven twisten, maar persoonlijk vind ik de verschillende bonte kleuren mooi staan. Niet iedereen is die mening toegedaan. Ik weet van sommige Beijumers dat ze bijvoorbeeld het liefst willen dat alle voordeuren in een heerd dezelfde kleur hebben. Idem dito de kozijnen. Er schijnt zelfs een werkgroep te bestaan die alle schuttingen langs de rand van Beijum van dezelfde materialen gemaakt wil hebben en die voorstander is van een en dezelfde kleur voor al die omheiningen. Dat zou dan mooi en netjes lijken, en Beijum een ordelijk aanzien geven. Tja. Beijum behoort helemaal niet ordelijk en netjes te zijn. De eerste keren dat je er komt moet je hopeloos verdwalen in de doolhofachtige heerden.Helemaal groggy en daas moet je worden van de verschillende kleuren mensen op straat, van al die bont gekleurde kozijnen, voordeuren, schuttingen, dakkapellen en grijze kastjes langs de weg (zie ook de foto). Op één punt zou ik de regelneven en gelijkschakelbrigade wel tegemoet willen komen. Ik ben voorstander van een eenduidige Beijum-uniform voor alle wijkgenoten. Allemaal dezelfde groene broek, bloes, trui en jas aan alstublieft. Zodat we gezamenlijk kunnen uitdragen dat we in de groenste wijk van de stad wonen. Wel graag alle groene pakjes netjes wassen en strijken voor u de straat op gaat.

3 opmerkingen:

Wobke zei

Hahaha, nou, dat verdwalen lukt wel ;-)

Ik woon hier nu bijna een jaar en ken echt de helft nog niet. Mijn richtingsgevoel is altijd een goede geweest, maar met al die 'net-niet-90-graden-bochten', links-rechts-rechts-rechts-links-rechts-weetikveel, blijft daar vrij weinig van over ;-)

En inderdaad, ik vind dat júist een charme, ik zou het niet anders willen. (al neem ik wanneer ik ergens op tijd moet of wil zijn wel de veilige zeer duidelijk te volgen straatroutes, maar och, als dat alles is)

Heerlijk vind ik de verschillende kleuren van de kozijnen van de huizen in mijn heerd, het is precies dat wat het doet.

Ach ja, zo heb je altijd verschillen... het laat het nou net die verschillen zijn, in 'uitzichtjes' wanneer je weer eens één van die vele niet te volgen bochten omgaat, in huizen met hun kleuren, in 'park-achtige-plekken' én in mensen, wat mij zo aantrekt en mij hier zo thuis doet voelen.

Ja, laat Beijum maar lekker blijven zoals het is. Daar wil ik me best aan confirmeren met een uniformpje, groen is een mooie kleur ;-)

Alie zei

als we dat doen krijgen we de bijnaam 'de groenen'. Volgens mij is dat een politieke kleur waar niet iedereen mee geassocieerd wil worden..
Beijum is goed zoals ie is. En, Wobke, als je wat vrije tijd over hebt, is het een goed idee om gewoon te gaan fietsen door Beijum. Neem 2 a 3 heerden per keer, en fiets door en langs alle bruikbare paadjes. Zo heb ik Beijum in een half jaar leren kenne, maar dan ook echt kennen. Ik verdwaal niet meer.

Wobke zei

Dat is een goed idee. Ik vergeet de fiets altijd in deze, doe het lopend, maar dat schiet minder op.
Eens kijken of ik dat voor elkaar kan krijgen.

Oh, en ik las het uniform met een knipoog en antwoordde ook zo.
En ik vind groen een mooie kleur, zonder (politieke of welke) betekenis daaraan dan ook gekoppeld.