woensdag 5 januari 2011

DE DIJK IN LANDELIJKE TOP TIEN MOOISTE GEBOUWENHet mooiste gebouw van Groningen staat onmiskenbaar in Beijum.
Dat mag toch wel geconcludeerd worden als de architectuurjournalist van de Volkskrant die op nummer acht zet.

Vandaag precies een jaar geleden werd Montessorischool de Dijk officieel geopend. De Volkskrant stelde onlangs een top tien samen van mooiste nieuwe gebouwen uit 2010. Welk Groninger gebouw staat er in die top tien? Op nummer acht? Uit het artikel in de Volkskrant, geschreven door architectuurjournalist Hilde de Haan:

Door de crisis is de woekering van kantoorkolossen en retrowoningen bedwongen. Er is weer liefde voor restauraties en avontuur. Een overzicht van de beste nieuwbouw uit 2010.Nummer acht:
Openbare 1e Montessorischool De Dijk, Wibenaheerd, Groningen-Beijum. Architect: Drost + Van Veen architecten, Rotterdam.
Dit kleine, sobere schoolgebouw is vooral een enorme verbetering van het vroegere. Het gebouw dat het verving stond op een foute plek, met het gezicht naar de achterkanten van huizen. De nieuwe school staat aan een plein, en met zijn rug tegen de dijk – die zelfs in het gebouw is opgenomen. In tegenstelling tot veel andere nieuwe schoolgebouwen in het land zijn de vormen en kleuren ingetogen: de kinderen mogen hier de druktemakers zijn. De mooie houten gevels (wit en zwart) maken het evengoed een vrolijk baken tussen de bruingetinte buurtbebouwing.

Nou, directeur Han van de Vlist, wat vind je van deze uitverkiezing? "Ja, we zijn er als school erg trots op. Ook is het knap dat met zo weinig budget er zo'n prachtig gebouw is uitgekomen."

Geen opmerkingen: