maandag 3 januari 2011

MAANDAGOCHTEND (55)

Drie januari 2011, ongeveer kwart voor acht in de ochtend. De lampen van de basisscholen zijn na twee weken uit te zijn geweest weer aan. Het zijn nog steeds de donkerste dagen van het (nu nieuwe) jaar. Elke dag wordt het ongeveer vier minuten eerder lichter, 's ochtend ongeveer twee minuten en 's avonds ook. Een kwartier per week wordt het aan het begin en aan het einde van de dag lichter. Er zijn ook theorieën die zeggen dat het schoksgewijs gaat. Zomaar ineens op bepaalde dagen komt er tien minuten licht bij. Opvallend is dat alle dagbladen in het land bij de rubriek weersverwachting andere tijden opgeven bij 'zon op en zon onder.' Maar goed, waar gaat het ook nog maar over? De kerstvakantie is voorbij, en de kinderen moeten deze dagen noprmaal gesproken in het schemerdonker naar school. Zo niet vanochtend, om kwart over acht diende zich reeds een stralende zonnige dag aan. Wat een keuzemogelijkheden op schoolgebied heb je in Beijum toch. Op loop- en fietsafstand zijn zes scholen uitstekend bereikaar. Keuze zat. Past de school bij onze levensovertuiging? Wordt er les gegeven zoals wij(ouders) dat graag zien?

De Johannes Calvijnschool(foto) is al weer volgestroomd, en de lessen zijn in volle gang. Buiten is het winters koud. Binnen op school vinden de kinderen een warm (school)nestje.

De eerste volle week van 2011 is begonnen. Over vier weken is het 's ochtends al weer een uur langer licht. En 's avonds ook. We gaan langzamerhand richting voorjaar.

Geen opmerkingen: