donderdag 27 januari 2011

OP DE FIETS, BAKFIETS OF TANDEM NAAR SCHOOL


Het is niet het meest fraaie weer dat je je kunt voorstellen. Grauwe en grijze januaridagen zijn het. Voor veel mensen zijn het dagen waar ze zich doorheen moeten worstelen. Korte dagen, winterblues en verlangen naar het voorjaar. Maar goed, kinderen zullen naar school gebracht moeten worden en ook weer opgehaald. Sommige ouders doen dit te voet. Anderen worden lekker gehaald en gebracht met de auto.
Maandagmiddag vielen me voor de Heerdstee deze twee alternatieve vervoersmogelijkheden op, zie foto rechts. Een vierpersoons tandem en een soort van fietsbak met een regen- en windscherm er voor. Op de andere foto ziet u de kinderfietsjes in een af te sluiten kooi staan. Dat moet wel i.v.m. de fietsdievengilde. De fietsjes zijn gemakkelijk roofgoed, til er een op en je stopt hem zo achter in de auto. En vooral niet denken aan het teleurgestelde en verdrietige kind dat op deze manier behalve een fietsje ook een stuk onschuld en vertrouwen kwijt raakt.
Op de fiets naar school.
Het is natuurlijk veilig om uw kind met de auto of bakfiets naar school te brengen. Maar veel verkeerservaring doen ze dan niet op. Samen met uw kind naar school fietsen, is leerzaam en leuk. Bovendien zijn veel kinderen van negen á tien jaar eraan toe zelfstandig naar school te fietsen. U kunt uw kind veel leren over het verkeer. Bijvoorbeeld hoe ze veilig hun hand kunnen uitsteken, dat ze goed om zich heen moeten kijken en hoe ze moeten remmen.

Zelf naar school fietsen: zo leren ze dat!
•Begin op zondag, als het rustig is. Leer ze de veiligste route te nemen en blijf die route steevast rijden.

.•Ga twee tot drie weken lang mee op alle ritten van en naar school. Krijgt uw kind de slag te pakken? Laat hem of haar dan eens ’s middags zelfstandig van school naar huis fietsen. Dan is het rustiger dan ’s ochtends.
http://www.anwb.nl/wegenwacht/waar-kunt-u-op-rekenen/junior-lidmaatschap,/veilig-in-het-verkeer/Zlef-naar-school-fietsen.html

Geen opmerkingen: