zondag 9 januari 2011

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (66)

Bij een van mijn recentste bezoeken aan de Schoolwerktuinen werd ik erop geattendeerd dat er o.a. in een vogelhuisje een stuk “vogeltaart” lag. Natuurlijk nam ik een kijkje. De omschrijving “vogeltaart” bleek volkomen terecht. De taart zag er niet alleen zeer smakelijk uit, maar zal het ook zijn geweest. Binnen een paar dagen was de taart op.

Zeker in een winter als deze is het voor veel vogels van levensbelang dat ze worden bijgevoerd. Dat kan natuurlijk met allerlei zaden, vetbollen en pindasnoeren, maar ook met zo’n door u zelf “gebakken” prachtige vogeltaart. De maakster van de taart stuurde mij het recept (Tineke bedankt!).

Recept vogeltaart

Benodigd bij gebruik van een kleine springvorm:
1 pakje ossewit (te koop bij Jumbo, 4 pakjes in een doos voor 2 à 3 Euro)
Zonnebloempitten, gemengd vogelzaad…..

en verder van alles waarvan je weet of denkt dat vogels het lekker vinden, zoals
graankorrels, broodkruimels, lijnzaad, pinda’s, pindakaas, rozijnen, stukjes appel, pompoenpitten, rozebottels, besjes van berberis, kornoelje enz.

Je kunt speciale receptjes maken voor de vogels die in je tuin voorkomen of die je er graag zou willen hebben. Bijvoorbeeld taart met appel en rozijnen voor de merels, of met rozebottels en zonnebloempitten voor groenlingen.

Een springvorm is handig, maar het kan ook in een bord, een kommetje, bakje enz.
Zorg wel dat je het taartje er makkelijk uit kunt krijgen, door er (bak)papier onderin te leggen en/of een voerinkje te gebruiken (plastic zakje, stukje papier).
Een ophangtouwtje er in is handig als je een klein hoog taartje maakt.

Volgorde:
Papier op de bodem van de springvorm leggen.
Er flink wat zonnebloempitten en vogelzaad op strooien.
Ossewit een beetje verwarmen, tot het vloeibaar wordt (bij plusminus 35 graden), en het grootste deel over de zaden in de vorm gieten.
En dan gauw versieren met de zaden, besjes enz.

Om wat meer tijd te hebben voor je versiering kun je een restje van het vet warm houden, en daar je versiering mee vastplakken. Eventueel een kwastje gebruiken.

Je kunt het ossewit mengen met een beetje (zoutarme) pindakaas, dan wordt het net een mokkataart. En als je er wat roosvicee door doet wordt het ossewit rose. Ook mooi.
Wel opletten dat je alleen natuurlijke spullen gebruikt. Dus uitkijken voor kleurstoffen, zout
en suiker.Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: