vrijdag 14 januari 2011

PLEIN OOST BY NIGHT

Op een mooie (eerst afgelopen) winteravond kwam ondergetekende tijdens een avondwandeling bij ons aller Plein Oost aan. Ons Plein dat zo nodig moet gaan bruisen, maar dit maar niet wil doen. Ondergetekende ging een paar minuten op een bankje zitten om lekker uit te kijken over het Plein der pleinen in Beijum. Het Plein oogde tevreden, wat een rust: geen Bruisend Beijum-gedoe, geen lente-herfst- of wintermarkt, geen pannatoernooi, nee totaal geen actie, gewoon serene rust heerste er op ons veelbesproken Plein. Op een onverklaarbare manier overviel me tijdens het zitten en kijken een gevoel van meededogen voor de getergde huiskamer van Beijum Oost. Eerst dit, ik vond het Plein zo lelijk bij me overkomen dat het op een bepaalde manier weer mooi werd. Maar het kreeg tijdens de zit ook menselijke trekjes, en a.h.w. voelde ik de pijn en het verdriet van ons Plein. Verschopt, gehoond, veroordeeld, niet geaccepteerd en het nooit goed kunnen doen. Alsof het een verstandelijke beperking heeft maar wel naar de universiteit moet. Mank loopt maar wel gepushed wordt om op atlethiek te gaan. Verlegen, schichtig en teruggetrokken is, maar waarvan verwacht wordt dat het gaat bruisen en swingen. Beste Beijumers, ons kwetsbare Plein verlangt diep, diep naar onvoorwaardelijke acceptatie, liefde, steun en vriendschap. Het wordt helemaal raar van al die veranderplannen die er op losgelaten worden. Hou op met dat Plein Fijn-gedoe, klankbordgeneuzel, pleinbrainstormsessies, wijk- en pleindromerij, stop daarmee, en accepteer ons plein nou eindelijk een keer. Het is gewoon een mooilelijk Plein. Nou en? Het wil geen botoxbehandeling, geen borstvergroting, schaamlipcorrecties, facelift, een andere kleur haar, het wil niet geforceerd gezellig doen, en het heeft geen behoefte om te bruisen en te swingen. Het wil gewoon ge-ac-cep-teerd worden zoals het is. Ik kan de lezer toevertrouwen dat het Plein niet alleen moe en verdrietig is. Het is ook boos. Het wordt omringd door hulpverlenings- en welzijnsinstanties, zoals Innersdijk, MJD, Stiel, Buurtagenten, Vensterwijk en straks ook een Youth-care-instelling. Maar geen van die instellingen is in staat om het welzijn en geluk van ons Plein te verbeteren.

Tip aan alle Beijumers: ga een beetje van ons Plein houden als het kan. Geef het wat liefde, aandacht en een gevoel van acceptatie. Laat het in z'n verlegen waarde. Grote kans dat het Plein opbloeit, er gelukkiger uit gaat zien en gaat stralen.

5 opmerkingen:

Henriette zei

Is er eigenlijk al meer bekend over de ideeen die destijds verzameld zijn over het plein? Heb er hier over gelezen, maar ben even kwijt hoe het ookweer heette of hoe het verder is gegaan.

En ja, het plein heeft flink wat te verduren ;) Overigens zou het in de winter prima dienst doen als ijsbaan - dat deed het afgelopen weken in ieder geval wel!

Enneh, misschien een boksbal ophangen voor het plein? Kan het z'n boosheid kwijt.

Karin.P. zei

Dat vroeg ik me ook af, mooie ideen maar tot nu toe zonder resultaat erg jammer.
Het zou het plein een stuk gezelliger en liefdevoller maken.

Anoniem zei

Mooi filosofisch geschreven Johan !

met veel plezier gelezen !

;)

Kees K. zei

Ik vat de prozaiek even samen, het Plein wil gewoon Respect, zijn wie hij is, bestaan, doods levend.

Anoniem zei

Eind maart komt er "de week vh plein" zie ook de eerdere publicatie op deze site. Dan worden ook de geinventariseerde plannen voor het plein gepresenteerd ( 2 versies).