donderdag 6 januari 2011

ZIJN EENDEN ZIELIG IN DE WINTER?

De eendenpopulatie heeft het niet gemakkelijk in de winter. Tenminste, dat denk ik. Ik weet, het is vanuit menselijk oogpunt geredeneerd en (overbodige) gevoelens van zieligheid liggen op de loer. Maar het is de vraag of het goed is om menselijke behoeftes aan warmte en dikke kleren tijdens winters weer over te dragen naar bijvoorbeeld eenden. 

De neiging om eenden wat extra warmte te verschaffen door middel van het aanbieden van broodresten ligt deze winterse en koude dagen voor de hand. Gistermiddag zag ik een aardige papa met z'n baby bezig om eenden in de vijver bij Innersdijk op broodkorstjes te trakteren.
Het zag er vredig, lief en behulpzaam uit. In onze christelijke cultuur zit 'goed doen' voor een ander diep geworteld.

 Zou je zelf 's nachts in het water willen zwemmen? In de vrieskou? Zonder te eten? Nee, en wat ge niet wilt wat u geschiedt, doe dat dan ook een ander niet. Maar is goed wel altijd goed? Er zijn waterplekken in Nederland waar borden staan waarop wordt verzocht om eenden niét te voeren.

 
Het Waterschap Regge en Dinkel staat in verband met de winter tijdelijk toe dat eenden in de Weezebeek worden bijgevoerd. Onlangs plaatste het waterschap bordjes met het verzoek de watervogels niet meer onder broodkorsten te bedelven. Dat zou ten koste gaan van de gezondheid van de dieren, maar ook nadelig zijn voor de waterkwaliteit. Dat vindt ook Hans Peeters van de Vogelbescherming. Toch roept hij waterschappen, gemeenten en anderen die het voeren verbieden op om nu de winter is uitgebroken het voeren door de vingers te zien. „Het gaat om tamme vogels in parken en dergelijke en die zijn nu eenmaal van de mens afhankelijk. Je kunt de dieren nu natuurlijk niet laten verkommeren.” http://www.tctubantia.nl/regio/almelo-stad/5991790/Eendjes-mogen-weer-brood.ece

Geen opmerkingen: