zondag 17 april 2011

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (78)


Hondsdraf is geen plant die opvalt door zijn imponerende verschijning. Het is maar een klein plantje, dat door middel van de kruipende stengels zoden vormt. Hondsdraf bloeit van maart tot en met juni. Vooral rond april kun je de één tot twee centimeter grote, paarsblauwe bloemen op bijna ieder willekeurige plaats tegenkomen. Hondsdraf komt voor in Eurazië en is in West-Europa heel algemeen. Het plantje groeit niet alleen in allerlei min of meer voor de hand liggende terreinen (bossen, akkers, bermen, plantsoenen enz.), maar bijvoorbeeld ook op oude verweerde muren, oude schuttingen en zelfs in knotwilgen.

De plant wordt door verschillende soorten solitaire bijen bezocht. Ze kruipen dan bijna geheel in de kleine bloemen. Ook hommels vinden de hondsdraf wel aantrekkelijk, maar de meeste hommels zijn eigenlijk te groot voor de kleine bloemen van de hondsdraf.

 Niet alleen voor sommige insecten is hondsdraf aantrekkelijk. Ook voor mensen is het een nuttige plant. Het blad van hondsdraf kan gebruikt worden tegen zweren, jeuk en zwelling. Je moet de blaadjes kneuzen en dan op de pijnlijke plek leggen. Het schijnt (net als het gebruik van weegbree) effectief te zijn tegen pijn die wordt veroorzaakt door brandnetels. Weegbree en hondsdraf groeien vaak in de buurt van brandnetel.

 Hondsdraf werd eeuwen geleden ook gebruikt in de bierbrouwerij. Door toevoeging van de bittere blaadjes aan gistend bier, werd het bier helderder. Later werd hiervoor hop gebruikt. Ook in de zeevaart heeft hondsdraf zijn diensten bewezen. Op lange zeereizen werden enkele vaten bier meegenomen. Het bier kon niet worden gekoeld. Door blaadjes van hondsdraf toe te voegen aan het bier, bleef het beter op smaak.

 Voor de meeste tuinliefhebbers zal het waarschijnlijk belangrijker zijn dat hondsdraf gewoon een goede bodembedekker is. (Info: Wikipedia, de vrije encyclopedie en wilde-planten.nl)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: